Сръбският посланик у нас ще се обяснява във Външно заради думи на Дачич

OFFNews 06 юли 2019 в 19:14 5548 0

МВнР-София

Снимка mfa.bg

Посланикът на Сърбия у нас ще бъде привикан в понеделник в Министерството на външните работи по разпореждане на Екатерина Захариева. Повод за извънредната среща са препоръките, които сръбският външен министър Ивица Дачич си позволи да отправи с висок тон по адрес на българския премиер Бойко Борисов във връзка с Косово и Европейския съюз.

Влайков ще трябва да се обяснява заради изявлението на своя началник Ивица Дачич, който е бил провокиран от думите на Борисов вчера на форума за Западните Балкани в Познан. "В момента, в който се вземе даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия ЕС. Така че, с цялото ми уважение, но ако той стане – това, че Испания не признава Косово, не значи, че другите, които сме го признали, нали, все едно неговото мнение ще е меродавно…".

Това заяви българският премиер в отговор на въпроса на БНР за това как ще се отрази на евроинтеграцията на Балканите номинирането на испанеца Жозеп Борел за върховен представител на ЕС за външната политика, при условие, че Испания не признава независимостта на Косово.

По-късно сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независимо, и българският премиер Бойко Борисов, който твърди, че е, трябва да се съобразява с това.

"Бойко, нека ти кажа нещо: позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независима държава! Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел! Какво значи това безобразие? На какво прилича това!? До тук ми дойде вече. Да не говорим, че преди няколко месеца получи и медал от нас!", така Дачич отправи острите си нападки към българския премиер.

Гърция, Кипър, Румъния, Испания и Словакия не признават Косово за независима държава. България и още 23 страни-членки на ЕС са признали косовската независимост, а ЕС е посредник в диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови