Станишев: Ако си затворим очите пред насилието над жени, след години ще се делим на две - насилници и жертви

OFFNews 25 ноември 2019 в 17:07 3261 5

Ако си затворим очите пред проблема с насилието над жени, след години обществото ни ще се дели на две - насилници и жертви. Няма да ни хареса, но ще е твърде късно - пише председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев във Фейсбук по повод отбелязвания днес Международен ден за борбата срещу насилието над жени.

Всяка трета убита жена е подложена на системно насилие от страна на убиеца си, всяка десета е искала помощ от полицията, 62% от жертвите са убити в дома си. Сигналите за домашно насилие на тел. 112 нарастват от 28 хил. през 2016 г. на 31 хил. за 2018 г. и месец преди края на 2019-а вече надхвърлят 30 хил., напомня Станишев.

"Днес е Международният ден на борбата срещу насилието над жени. Тъжен повод да си припомним статистиката. Но и отново да отворим тази болезнена тема. Истински съм разочарован, че след разпалените страсти и обещания на политическите сили в българския парламент преди година промени бяха направени единствено и само в Наказателния кодекс. За да се отметне въпросът. Гласувахме законодателни промени. Готово", пише той и констатира, че година по-късно "няма цялостно преосмисляне на домашното насилие като социален проблем с тежки обществени последици".

"Цялостната превенция е оставена отново само на неправителствения сектор, а финансирането продължава да е на проектен принцип. Тъжното число на кризисните центрове за жени, жертви на насилие, у нас не мърда от фаталното 13 въпреки поетите политически ангажименти за център във всяка област", допълва той.

Чух, че МВР стартира най-сетне Единна информационна система за сигналите, ограничителните заповеди и друга необходима информация в битката с домашното насилие. Ще е готова... след 3 години. Гледах, чух и прочетох днес мненията на експерти от администрацията, МВР и неправителствения сектор. Не видях политици, нито политически ангажименти - пише още председателят на ПЕС.

Той напомня и свое предупреждение от миналата година, че ако институциите и партиите не видят и не се изправят срещу проблема насилие над жени и деца и домашно насилие, ще трябва да поемат отговорността за последствията.

"Насилие в семейството. В детските градини. В училищата. Над лекари. Над учители. Над възрастни хора. Кибернасилие. Сексуално насилие. Ако си затваряме очите сега, след години обществото ни ще се дели на две - насилници и жертви. Няма да ни хареса. Но ще е твърде късно. Да направим всичко възможно сега! Иначе няма как да искаме обществото ни да реагира на гледката как мъж пребива и прострелва жена си на бензиностанция в София, или на площада във Врачанско, ако ние, политиците, се пазим от взривоопасността на темата и мислим за нейното отражение единствено в избирателните урни" - категоричен е Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4534

5

Общинар

26.11 2019 в 10:46

Не знам за жените, но с всяка своя нагла поява, съселът предизвиква спонтанно желание у хората за насилие над пИдИраЗти

3900

4

минувач

26.11 2019 в 05:38

Зора на тоя съсел е да прокара "конвенцията" с джендърите която е част от либералната политика. Иначе му пука за жените колкото на мен за ланския сняг...

3943

3

OtSofia

25.11 2019 в 18:35

Какво става ако насилието е срещу майка, защото е майка и кърми детето си? Какво става ако насилието е над Пенда, ако всъщност това е насилие над бившия Пижо, ама с валиден документ, че е жена? Сергей Станишев като че ли не е кърмен, като че ли обкръжението му е от Пижовци, станали Пенди по документи, като че ли смята всичко това за в реда на нещата. И като че ли е забравил, че ние 45 години живяхме в обществото на руския комунизъм, общество на насилници и жертви? Или пък му е мъчно, че вече не сме там? Горното изказване има нужда от психоанализа. Не заради СС, заради читателите. Охнюз, платете на един профайлър и публикувайте заключенията му.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

25.11 2019 в 17:13

Станишко, ма тя Франция подписа Истанбулската конвенция без възражения..
Пък преди дни и там имаше протест срещу продължаващото насилие..
Значи, не конвенцията ги пази жените.. А нещо друго..
Та що тогава са пънеш толкоз да я ратифицираме..