Станишев: БСП се превърна в популистка партия и влезе на терена на Патриотите

OFFNews 09 юни 2019 в 14:00 5378 6

Председателят на ПЕС Сергей Станишев отправи критики към БСП и лидера на партията Корнелия Нинова. 

„Битката не е да се отсече нечия глава, а спорът е за политическата линия на партията и за това как функционира като вътрешна демокрация. Спорът е дали БСП остава социалистическа по идеология и проевропейска политическа сили, или се превръща в популистка консервативна партия. Втората тенденция я виждаме през последните две години – с подчертано евроскептично говорене и с влизане на терена на т.нар. „патриоти“. Това доведе и до втория мандат за ВМРО в Европейския парламент“, заяви Станишев пред БНР.

Той подчерта, че целта е докладът за представянето на социалистите на изборите да помогне на БСП да не повтаря системните си грешки, защото едноличният стил за вземане на решения, без да се оценява правилно общественото мнение, загърбва колективният характер на БСП. 

Попитан за критиките от страна на неговите съпартийци и колеги в ръководството на БСП и във воденото от него правителство Весела Лечева и Румен Овчаров за старите лица в партията, той отговори, че едва ли те могат да бъдат разглеждани като „символите на промяната”.

По думите му вътрешният диалог в БСП е тежко нарушен.

"Свидетели сме на едноличен стил на вземане на решения, често на политика на инат, като се загърбва колективният характер на БСП. В партията тежко е нарушен вътрешният диалог. Пленумът е използван за подпечатване на решения, предварително съобщени на медиите. Такъв пример е оцененото еднозначно като политическа грешка излизане на парламентарната ни група от Народното събрание. Тогава пленумът бе поставен пред свършен факт, а Румен Овчаров отново защитаваше лидера чрез заплахи за бламиране в навечерието на изборите. И НС се съобрази. Но навсякъде в кампанията този въпрос беше поставян от нашите членове и симпатизанти – те не разбират нито логиката, нито ползите от това да с лишиш от тази висока трибуна", обясни бившият премиер.

„Докато в партията не създадем атмосфера на взаимна чуваемост, а не на вътрешни войни, докато не започнем да разговаряме и да вземаме решения, отчитайки различните мнения, никой няма да ни връчи в ръцете управлението на държавата. Ако не можеш да осигуриш мир в собствената си партия, как ще осигуриш спокойствие и перспектива на държавата“, коментира Станишев.

Той нарече оставката на Корнелия Нинова „имитация на оставка“ и подчерта, че позицията ѝ е далече от поемане на отговорност.

Станишев посочи, че е невъзможно провеждането в навечерието на местните избори на прозрачен, ефективен и почтен пряк избор за председател на партията. Той го определи като авантюра, която „ще хвърли БСП в хаос и в юридически проблеми”.

„Представете си да правите избори без Изборен кодекс, без ЦИК, без избирателни списъци – така всеки може да постави под съмнение резултата”, заяви лидерът на ПЕС.

Според него в случая не става дума за лична битка.

"Да, наложи се да уволня Корнелия Нинова като заместник-министър. Но след това я извадих от политическото небитие – включих я в ръководството на БСП и й дадох шанс да развие своята политическа кариера и да стане председател на НС на партията. Готов съм да говоря с всеки, стига да има реален диалог”, отговори Станишев на въпрос дали двама разговарят и има ли лична вражда.

По повод номинацията на евродепутата Петър Витанов за председател на делегацията на българските социалисти в Европарламента Станишев каза, че в това не вижда политическа логика.

„Аз ще помагам на Витанов, но той, непознавайки този механизъм и отношения, ще трябва да отстоява наши конкретни интереси като делегация“.

Според Сергей Станишев шансовете на кандидата на социалистите за председателския пост на Европейската комисия Франс Тимерманс са големи.

„Настояваме кандидатът за президент на ЕК да се разглежда сред тези, които са участвали в европейските избори като водещи кандидати на политическите семейства в Европа. Това е демократичното“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

6

order

10.06 2019 в 04:22

Светлана Шаренкова: Кои са ценностите на Сергей Станишев?!
http://epicenter.bg/article/Svetlana-Sharenkova--Koi-sa-tsennostite-na-Sergey-Stanishev--/185267/11/0

705

5

order

10.06 2019 в 04:18

Светлана Шаренкова: Кои са ценностите на Сергей Станишев?!
http://epicenter.bg/

705

4

order

09.06 2019 в 19:22

Румен Овчаров: БСП няма бъдеще с хора като Миков, Дъбов, Гергов и Станишев!
http://epicenter.bg/article/Rumen-Ovcharov-/185235/2/0

8069

3

Vesko Skalata

09.06 2019 в 18:17

Ей, лицемерието не знае граници! Станишев, провеждайки политика много по-дясна от Борисов, критикува Нинова, че провежда дясна политика. А бе този плужек пак изпълзя от дупката, в която се беше заврял, и почна да бълва глупотевини. След като съсипа БСП отиде да съсипва ПЕС. Те пък отново го избраха за председател. Очевидно има още какво да се съсипва в ПЕС - трябва да се прокара истанбулската конвенция, пакта за миграцията, ювеналната юстиция. Така че дерзай, Станишев! Колко е прав Айнщайн: "Вселената и човешката глупост са безкрайни! За първото не съм много сигурен."

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

09.06 2019 в 16:26

Може.. Ама ти спечели място в европарламента.. И без Герговия да са харчи да ти пазарува преференции.. Спрямо твойте избори от 2014-та Е ПЛЮС ЕДНО МЯСТО!! С паричките от Баце за Варненската дупка.. Милиончетата дет му даде да те купуват..
А сега председателю на елитарната ПЕС, я ни обясни що ПЕС загуби 38 места.. Кат си толкоз отворен, та чак втори мандат я ръководиш..
Та не само Баце, а и Вебер да та желай за изборна боксова круша да им бъдеш..

705

1

order

09.06 2019 в 15:06

Тоя от где го взехте....сигур от вчерашният прайд е изостанал!!!!