Станишев: Няма основания за фанфари след Българското европредседателство

OFFNews 03 юли 2018 в 19:15 2571 0

Изначално очакванията към Българското председателство на Съвета на ЕС бяха твърде занижени - затова оценката е, че представянето е по-добро, отколкото се очакваше, коментира днес президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Има неща, които аз лично оценявам положително - като инициативата най-сетне Западните Балкани да бъдат във фокуса на вниманието. Но резултатите в това отношение не са достатъчни. Има сфери, които за съжаление българското председателство не можа да развие: големият въпрос за бъдещето на Европа, големият въпрос за пакета миграция, търсене на убежище, свързан със сигурността, не беше финализиран, заяви Станишев.

Аз го казвам не като самоцелна критика - знам колко сложна е средата. Вие сами виждате и в Германия какво става, но резултатът го няма. За съжаление по темата Шенген, по която аз съм изключително настойчив, също няма напредък, отбеляза президентът на ПЕС.

Има две неща, които за социалистите са много важни. Едното е социална Европа - този приоритет не беше реализиран. Другото е за Черноморския регион - той беше оставен като че ли за австрийското председателство, заедно с дунавската тематика. Тоест определено председателството не е провал. Аз искам да благодаря на цялата администрация, която работеше за това, като започнем от хората в министерствата, през МВР, всички служители, доброволците и, разбира се, на правителството за положените усилия, коментира той.

България няма основания да се срамува от своето председателство в един много сложен момент за Европейския съюз, но няма основания и за някакви фанфари, все едно, че сме направили нещо изключително необичайно или исторически пробив. Как сме се позиционирали ще проличи оттук нататък и по време на австрийското председателство. Защото ако добре сме изградили представата за България като полезен член на ЕС, би трябвало правителството да направи решителни стъпки до следващото председателство: да пробием най-сетне за Шенген, което не се случи по време на българското председателство - въпреки любезното посещение в София, и после шамара, който получихме в Страсбург. Искам да разбера какво става и с членството в ERM 2. Защото беше обявено, че ще се подава сега молбата, но не разбрах дали е подадена или не. Тоест трябва да се правят конкретни действия и стъпки за бъдещето, каза още президентът на Партията на европейските социалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови