Станишев: Разочароващо е, че България загуби битката за Европейския орган по труда

OFFNews 14 юни 2019 в 16:10 2682 0

Разочароващо е, че България загуби битката за новия Европейски орган по труда и така София остава без европейска агенция, заяви лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев.

Вчера министрите по труда на държавите-членки на ЕС решиха седалището на новия Европейски орган по труда да бъде в Братислава, Словакия. Страната събра 15 от 28 гласа, а по неофициална информация България е получила едва няколко гласа.

„Още през април, когато стартира процедурата, призовах за сериозни политически усилия за привличането на Европейския орган по труда у нас, защото освен политически капитал и престиж, страната ни щеше да привлече инвестиция за повече от 52 млн. евро годишно. Агенцията ще следи за прилагането на европейското трудово законодателство при работещите в чужбина, включително командированите и сезонните работници. Това е изключително важно за България, предвид големият брой наши сънародници, които работят временно зад граница, но често са обект на злоупотреби от страна на некоректни работодатели“, каза Станишев. 

„Този път българската оферта беше по-издържана, но политическите усилия не доведоха до никакъв резултат. Сред предимствата на Словакия определено са били членството й в Шенген и еврозоната – интеграционното ядро на ЕС. Очевидно е, че все още липсва достатъчно доверие към България, за да бъдем допуснати там“, заяви Станишев.

Той коментира новината от албанския град Либражд, където е на посещение по покана на управляващата социалистическа партия на премиера Еди Рама. Лидерът на ПЕС беше специален гост на мащабна демонстрация, част от предизборната кампания на социалистите за местните избори на 30 юни.

В словото си Станишев изтъкна успехите на страната и на правителството на Еди Рама, които са високо ценени от всички партньори на Албания. Той посочи Тирана като отличен пример за ускорено развитие и модернизация под ръководството на социалистите. Станишев призова опозицията да прекрати бойкота и да участва в изборите, вместо да поставя под заплаха процеса на европейска интеграция на Албания заради тяснопартийни интереси, особено в момент, когато страната очаква старт на преговорите за членство в ЕС, наред със Северна Македония.

„Така предизвиканата политическа нестабилност само засилва скептицизма на противниците на разширяването на ЕС към Западните Балкани. Допълнително забавяне на процеса няма да бъде в интерес нито на балканските страни, нито на ЕС“, категоричен беше Станишев. Той изрази увереност, че предложените от социалистите кметове ще постигнат още много успехи в модернизирането на страната, и специално благодари на премиера Еди Рама и неговата партия, както и на лидера на парламентарното мнозинство Таулант Бала, за подкрепата за признаването на българското малцинство през 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови