Станишев благодари за актива на БСП за номинациите за евровота. Очаква повече места в ЕП

Европейската левица се събра на форум в Мадрид, стартира кампанията си с Нов социален договор за Европа

Владимир Йончев 22 февруари 2019 в 21:12 3322 0

Снимка ПЕС

Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев благодари на членовете на БСП, които издигат номинацията му за евроизборите през май. 

"С огромна част от тези хора съм водил много кампании. Те ме познават и знаят, че съм човек на БСП. Винаги съм бил и ще бъда", каза той на форум в Мадрид. С него ПЕС поставя официално начало на кампанията на кандидата си за председател на Еврокомисията Франс Тимерманс и представя предизборната си платформа, наречена Нов социален договор за Европа. Тя е създадена от всички 34 партии от политическото семейство. "Изработихме го заедно с амбицията да убедим колкото се може повече европейци да обновим Европа, да я спасим чрез промяна, отбеляза той. 

"Всеки кандидат за евродепутат трябва да може да разговаря с хората. Аз имам отношението към хората и последните ми посещения в страната ме убеждават. Мога да чувам дори онези, които не са съгласни с мен", заяви Сергей Станишев.

Сергей Станишев и Франс Тимерманс СНИМКА: ПЕС

Лидерът на ПЕС прогнозира, че в много страни, вкл. в България, левите ще завоюват повече мандати за новия Европейски парламент.

"Левицата акцентира на социалната политика и това е нейният отговор на крайните националисти. Виждаме все по-голямо сближаване на ЕНП с крайните националисти - градят мостове към Орбан в Унгария, в Испания народната партия и либералите избелват образа на крайните националисти, да не кажа неофашисти, коментира Станишев.

"Убеден съм, че хората навсякъде искат да видят ЕС, който възстановява справедливостта, бори неравенствата. Мнозина днес казват "Европа на нациите". Но това означава големият да мачка слабия, а ние искаме единна Европа - не на скорости. Където всяка страна е уважавана, където се преодоляват различията с младежка или детска гаранция, създаване на работни места", добави лидерът. 

Станишев подчерта, че ПЕС няма да води кампания на омразата.

На въпрос кои ще бъдат партньорите им в следващия Европарламент, президентът на ПЕС отговори, че работят и ще търсят допирни точки с Европейската обединена левица и със Зелените. Той обаче отбеляза, че европейските социалисти поддържат тезата, че Европа трябва да преминава все повече към зелена икономика и опазване на околната среда, но са единствените, които обвързват тази политика със социални политики и със социална защита. "Ние сега сме в опозиция на мнозинството в ЕП, което се формира най-вече от ЕНП и националистически партии в много отношения, европейските консерватори и реформатори например. АЛДЕ е част от това статукво в момента", посочи още той и не отговори категорично дали партията би си партнирала с АЛДЕ след изборите.

Лидерът на евролевицата коментира и позицията на партията по въпроса за мигрантите. Според него тя е в интерес на България. "Ние сме за реформа на Дъблинския регламент и не искаме България, както и другите гранични държави, да се превръща в буфер и лагер на бежанци", каза той. И обясни, че левицата е за солидарност в ЕС и за Европа със силни граници, а не за континент като разграден двор, в който всеки може да влезе. Ако Европа не иска да внася несигурност, тя трябва да изнася сигурност към страните в криза или с конфликти, смята Станишев. Това може да се случи с инициативи (от типа на плана "Маршал") и помощ за тези страни, които да помагат на хората в техните държави на произход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови