Станишев уреди ЕП да гласува резолюция за приемането ни в Шенген

Владимир Йончев, Дубровник 08 юни 2018 в 15:00 6084 0

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев е уредил Европарламентът да изготви доклад за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. След обсъждането му, което ще бъде през октомври, задължително има гласуване на резолюция на Европейския парламент.

Сигналите към момента са, че гласуването ще бъде в наша полза и ще има ясна подкрепа за влизането на България и Румъния в Шенген. Самата резолюция не е задължителна за Съвета на министрите, от който фактически зависи приемането, но е най-силната препоръка, която може да отправи Европейският парламент и досегашната практика показва, че такива резолюции рядко биват пренебрегнати.

Самото вкарване на доклада в пленарна зала голям успех, обясни Станишев на провеждащата се днес в Дубровник конференция "Шенген - постижения и очаквания", организирана от него и евродепутатите-социалисти Тонино Пицула (Хърватия) и Йоан Пашку (Румъния).

Досега най-доброто ни постижение беше организирането на нарочен дебат за приемането ни в Шенген, но дебатът не завършва с гласуване. Сега за пръв път ще има гласуване, от което ще следва и конкретно решение.

Организирането на процедурата отне 4 месеца и мина през 4 нива на одобрение. Такава процедура - вкарване на доклад от индивидуален евродепутат по принцип се стартира много трудно и само за неща от голямо значение за Европа, обясни Станишев.

Основният смисъл на резолюцията е ЕП да задължи другите европейски институции да изпълнят задълженията си и да ни приемат в Шенген, след като още през 2011 г. сме изпълнили техническите изисквания. 

7 години по-късно обаче все още сме извън споразумението. Това освен, че не е законно, създава опасен прецедент. Европа много настоява за спазване на правилата от наша страна, но по отношение на Шенген самата тя отказва да спази правилата. Именно такава политика на избирателно спазване създава храна за възхода на популистите, коментира лидерът на ПЕС.

Той рязко се противопостави на варианта за половинчато приемане на България и Румъния. Напоследък редица страни коментират, че приемането на България и Румъния може са стане поетапно - първо да падне контролът за въздушните и морските граници, а някога евентуално да се вземе решение за сухопътните граници.

И като икономически ефект, и като пряко отношение към живота на гражданите сухопътните граници са много по-важни. Предложението да ни пуснат само по въздух и море е малка отстъпка, след която истинският въпрос може да бъде отложен за неопределено време, ако не и завинаги, подчерта Станишев.

Според него такова половинчато предложение създава условия за пазарлъци и бъдещи искания от България и Румъния за отстъпки по съвсем други теми. Нашата позиция трябва да е категорична - изпълнили сме условията, заслужаваме пълно приемане, смята Сергей Станишев.

Той призова всички български институции да работят още по-активно за това, като подчерта, че Шенген е сред малкото теми, по които няма различие сред всички политически сили. Според него сегашният министър по въпросите на Председателството трябва да остане на поста си и след приключването му като министерството му се преименува на министерство по европейските въпроси. Подобно министерство имаше по времето, когато Станишев беше министър-председател. Именно по време на неговия мандат България беше приета в ЕС.

И тогава не не беше лесно. Имаше много страни, които бяха против приемането на България и Румъния в ЕС. Тогава преговаряхме и убеждавахме, сега пак е същото. Така Станишев отговори на въпроса кои са приятелите и противниците на България в казуса за приемането ни в Шенген.

Очакваме, че въпросът за Шенген ще намери решение по време на австрийското председателство, което следва българското и предхожда румънското, каза зам.-министърът на външните работи Красимир Ципов, който представяше българската държава на конференцията. Ципов се надява решението да бъде изцяло положително и да включва и сухопътните граници, но подчерта, че все още е рано да се правят прогнози и до голяма степен всичко зависи от работата на българските институции.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови