Стефан Тафров: Може САЩ да ни дават знак за много влиятелен човек

OFFNews 05 февруари 2020 в 08:21 6733 2

Възможно е САЩ да са ни давали данни за известно корумпирано лице, но ние да не сме им обръщали внимание, защото то е много влиятелно. Това допусна пред бТВ дипломатът Стефан Тафров, бивш посланик на страната ни в ООН.

Според него идеята на САЩ е да накарат българските институции да си свършат работата. "Когато името на този висш държавен служител бъде публично обявено със забрана да влиза в САЩ заради корупция, тогава те ще трябва да го разследват и да докажат", допълни Тафров. 

Вчера посланикът на американската държава у нас Херо Местафа обяви, че до дни Вашингтон ще назове високопоставен държавен служител, който ще получи отказ да влиза в САЩ заради корупция.

Тафров каза, че не знае за кого става въпрос, но ситуацията е крайно неприятна за България - показва, че според основен партньор в НАТО страната ни не си върши работата в борбата с корупцията и те трябва да я побутнат.

Бившият ни посланик обясни, че американците носят отговорност чрез чл. 5 на договора с НАТО за своите съюзници, затова се намесват, когато сигурността им и тази на пакта е застрашена чрез уязвимост към корупция.

Според Тафров това става през руско корупционно влияние, "въобще България от американска гледна точка е много уязвима за руско влияние и основен канал за проникването му е чрез корупция". Той поясни, че това проникване на корупционно влияние от Москва става главно чрез енергийните проекти, чрез много агресивната руска политика на Балканите - проекта "Белене" и големия шлем на бившия президент Георги Първанов.

"Унизително за България е ЕС и НАТО да продължават да й казват, че не си върши работата", допълни членът на Демократична България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

2

Бухльо

05.02 2020 в 10:22

Дано не се окаже някой, който е посочен в услуга на трите шишита.

4642

1

ctef

05.02 2020 в 09:07

Напротив! Ситуацията е крайно благоприятна за България :)))
Унизително, но след като са няма други лекове, ще се наложи да преглътнем горчивият хап. Независимо кой ще се окаже "Той".