Страх и омраза в БСП. Защо Цацаров разцепи левицата

Георги А. Ангелов 12 декември 2019 в 17:57 4916 0

Парламентарната група на БСП се разцепи при гласуването за предизвестения избор на главния прокурор Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. 27 от тях бяха “за” 30 - “против” и трима се въздържаха. Днес се видя, че разцеплението в партията е по-дълбоко от това на “харесващи” и “нехаресващи” Цацаров, а прозират лагери, бунт срещу лидера Корнелия Нинова, лобита и зависимости.

Официално всичко е наред

“Парламентарната група на БСП е взела политическо решение да не подкрепи кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ на свое заседание на 10 декември. Против него са гласували само трима депутати”, се казва в позиция на ръководството на БСП в парламента. Според правилника на парламента, който има различна от партийната позиция може да го изрази. “Никой от гласувалите за Сотир Цацаров не направи публично това. Парламентарната група на „БСП за България“ има политическо решение за неподкрепа. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност”, заявяват още Корнелия Нинова и заместниците й в НС.

Партията ни не е разделена заради гласуването за кандидатурата на Сотир Цацаров за КПКОНПИ, отрече зам.-председателят на групата на БСП Христо Проданов. Спорен него тези 27 гласа не означават бламиране на лидера, защото тези колеги не постъпвали така в други заседания на групата и с други решения.

„Предният ден имахме заседание на парламентарната група, в което взехме решение, че не подкрепяме кандидатурата на г-н Цацаров. Тъй като имаше и обратни мнения и становища, дадохме възможност на хората, които мислят по друг начин да се възползват от Правилника за организацията на дейността на Народното събрание, да излязат от трибуната на парламента, да заявят обратната позиция и да направят така, както преценят, че е правилно“, каза още Проданов. Позицията на БСП и лидера Корнелия Нинова беше за неподкрепа на кандидатурата на Сотир Цацаров.

Попитан “как се носи лична отговорност” за подкрепата на Цацаров, Проданов отговори, че лична отговорност се носи по много начини, но преди всичко тя е пред избирателите и партията.

Ръководството на БСП ще обмисля евентуални наказания през уикенда.

Част от гласувалите "за" Цацаров признават неофициално, че са го направили като протестен вот срещу самата Нинова. Роля е изиграла и т.нар. пловдивска група на Георги Гергов. Тримата заявили се в подкрепа на Цацаров по време на заседанието на групата, са именно пловдивските депутати Георги Търновалийски, Георги Йорданов и Теодора Халачева.

Пловдивската група е за Цацаров

Георги Търновалийски днес каза, че е подкрепил Цацаров, с когото е работил в Пловдив, заради високото му професионално ниво. Цацаров беше съдия и председател на Окръжния съд в Пловдив. Търновалийски отрече, че вотът на пловдивските депутати е под въздействието на местния лидер на БСП Георги Гергов, който бе отстранен от ръководството през 2017 г., тъй като е посредничил за скандалната среща между главния прокурор Цацаров и издателя на в."Сега" Сашо Дончев.

Депутатите на БСП от Пловдив са - Иво Христов, Георги Йорданов Йорданов и Теодора Халачева. Иво Христов въобще не е гласувал, а останалите са гласували “за” Цацаров. От Пловдив област са Георги Търновалийски, Манол Генов, Димитър Георгиев и Веска Ненчева. Ненчев не е гласувала, а останалите са били “за”.

Има разцепление има и страх

Според мен има разцепление в парламентарната група, каза депутатът Антон Кутев кулоарите на парламента. Той добави, че линията на разцеплението ще си проличи след време. Според Кутев гласувалите “за” не са бламирали Нинова. “Доколкото ги познавам, всеки един от тези 27 има съвършено различна мотивация”, каза Кутев. Според него става дума за това, че Нинова не е успяла да удържи единството на групата и това е процес, който тепърва започва. “Знам, че сред има хора, които нито са бойкотирали, нито са изплашени.Сигурно вътре има страх, но има и други мотивации”, каза Кутев. Той смята, че това, което вчера се е случило не значи, че се разпада групата, но значи, че има сериозно напрежение вътре. Кутев обърна внимание, че “страха е разпространен предимно извън БСП”, защото само 30 души от БСП са гласували “против” и никой друг. Той все пак допусна, че сред депутатите на БСП има страх “от един бивш главен прокурор и председател на КПКОНПИ в момента”.

Разследвани гласуват “за”

Сред гласувалите за новия шеф на антикорупционната комисия са червени депутати, чиито имунитети са искани по различни разследвания - Манол Генов и Светла Бъчварова. Цацаров е подкрепен и от Валери Жаблянов, който е проверяван от КПКОНПИ за имотна сделка. Разследваният Георги Михайлов обаче е гласувал против.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !