Свиленски: Кой ще плати парите от липсващите винетки на българския бюджет?

OFFNews 05 януари 2019 в 15:00 5477 0

"Кой даде право на един директор в едно държавно ТОЛ управление да казва на цяла България да не спазва закона и да казва "До 15-и януари не си купувайте винетки"? На Управителния съвет да казва "До 25-и няма да проверяваме"? Кой ще плати тези пари на българския бюджет?"

Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски на пресконференция в централата на партията днес.

Свиленски припомни, че след като подаде оставка бившият министър на регионалното развитие Николай Нанков остана в Министерството като зам.-министър, за да поеме отговорност и да довърши изграждането на ТОЛ системата. Според Свиленски обаче резултатът е явен. "Този зам.-министър ще продължи ли да носи тази отговорност?", попита той.

Депутатът от БСП изрази притеснения, че при определянето на цените на винетките за някои общини те ще се окажат прекалено високи, а за други - прекалено ниски. "Тогава пак министър-председателят еднолично ли ще определя за кой път колко да бъде цената? Това няма ли да се превърне в инструмент за наказание за непослушни общини?", попита Свиленски. 

Според народния представител от БСП Дора Янкова, отговорността принадлежи на Министерски съвет и Агенция "Пътна инфраструктура". По думите ѝ това, което се е случило в разговора между общините и правителството, е грубо нарушаване на принципите на функционирането на държавността и на публичната държавна инфраструктура.

"Няма как магистрала, първокласен, второкласен и третокласен път да го нарежеш - едното парче на държавата, другото на общината", заяви тя и подчерта, че когато общините са поставили въпроса дали ще има средства за поддръжка на тази инфраструктура, отговорът е бил отрицателен. "Отговорност трябва да се носи преди всичко от тези, които въвеждаха електронната винетка и ТОЛ системата - МРРБ и АПИ, но отговорността е и правителствена“, заключи Янкова.

Според депутата от БСП Димитър Данчев пък проблемите с електронната винетка са показателни за начина, по който се прави електронно управление в България. Според него за пореден път сме свидетели как една система се прави сама за себе си, без да има каквато и да е връзка с останалите системи на електронното управление - системата за електронните разплащания и система за електронното връчване.

"Къде в тази ситуация е г-н Томислав Дончев, отговорникът за електронното управление у нас, с присъщия му оптимизъм, за да ни обясни какво се случва с архитектурата на електронното управление?", попита Данчев и подчерта, че имаме категоричен провал във въвеждането на една елементарна и не толкова скъпо струваща електронна система.
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови