Таяни: Българското председателство е ключово за стабилността на ЕС

Страната ни е готова за председателството, смята той

OFFNews 26 ноември 2017 в 18:41 3674 1

Снимка бТВ

Българското председателство на Съвета на ЕС има ключово значение за стабилността. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пред бТВ в предаването "120 минути" по време на своето посещение в България. 

Според Таяни Европа в момента се намира в много напреднат период, особено след изборите в Германия и Франция. По време на председателството ни ситуацията може да се промени в страните лидери на ЕС и затова председателството ни е много важно за доброто сътрудничество между тях. 

Председателят на ЕП е оптимистично настроен относно ситуацията около сформирането на коалиция в Германия: "След изборите в Германия, имаме различни групи, между които споразумението се оказва трудна задача, Но аз съм оптимист, защото се нуждаем и от построяването на една нова Европа, в която да има по-голяма ангажираност от останалите страни-членки."

Според него твърде голяма тежест пада на раменете на Германия и Франция, затова е важно и останалите страни членки да вземат по-активно участие. По време на българското председателство трябва да видим по-голямо участие от страна на южните страни като България и Вишеградската група, категоричен е Таяни.

Той сподели, че се интересува от страната ни. За първи път е дошъл тук преди близо 20 години. Според него все още имаме проблеми с корупцията, но ситуацията е по-добра от преди 15 години. Каза, че е срещал много добри български политици като Мария Габриел. 

По думите му, въпреки проблемите, страната ни е готова да домакинства на Съвета на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови