Танева: Земеделските производители са много уязвими

OFFNews 14 април 2020 в 22:05 10371 0

Всички обвинения мога да изтърпя. За мен е важно в края на тази криза земеделските производители да са оцелели и да не гледаме сутрин репортажи как се изхвърля най-качествената българска продукция, заяви пред bTV министърът на земеделието Десислава Танева.

Тя внимателно ще следи края на земеделския сезон - "Да видя, че общността е оцеляла - това е моята цел".

По думите й земеделците са много уязвими хора, а секторите "Плодове", "Зеленчуци" и "Животновъдство" са пазарно неустойчиви:

"Такава криза - цял сезон, без изрична целенасочена подкрепа - не могат да издържат".

По темата за стоките на местните производители министърът заяви, че се изисква от веригите магазини да осигурят достатъчно площ - по тяхна преценка, но да има съществено присъствие на местните производители.

Според нея първоначалното предложение предоставената площ да бъде 50% е премахнато заради протеста от страна на веригите:

"Това беше предложено от бранша", уточни Танева.

Тя съобщи, че малките местни магазини са включени в обхвата на държавната помощ за предлагане и изкупуване на българските оранжерийни домати, краставици и пипер.

Във връзка със затварянето на пазарите министърът коментира, че според нея пазари трябва да има:

"Обвинявам първо мениджъмънта на всички пазари, където не бяха спазени елементарни изисквания, това е недопустимо. Но навсякъде, където има изпълнение на мерките, пазарите трябва да работят. Това, което се случва, сами си го причиняваме."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови