Татяна Дончева: ГЕРБ са си харесали Емил Радев за главен прокурор

Според лидера на "Движение 21" Столична община е "бардак на политически и бизнес интереси", който трябва да се разкове

OFFNews 12 юни 2019 в 13:07 5400 1

ГЕРБ са си харесали Емил Радев за нов главен прокурор, заяви лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева в сутрешния блок на бТВ.

Според нея този избор не е предрешен.

„ГЕРБ има политически възгледи за главния прокурор и неговото основно предназначение ще бъде да им пази гърба и да обяснява, че те никога не носят отговорност”, заяви Дончева.

Според нея устойчивостта на страната, възможността за взимането на правилни политически решения е свързана с това контролните механизми на държавата да функционират правилно и ефективно.

"Когато в съдебната власт има хора, които се страхуват, че ще бъдат преследвани, ако нарушат закона, те работят по един начин. Когато нямат страх и смятат, че политическата протекция им дава всичко, системата функционира по друг начин”, подчерта Дончева.

Тя е категорична, че начинът на изграждане на прокуратурата е изключително централизиран, взет от старите времена и  позволява на много хора, които имат политически позиции, да сложат който им трябва и да го използват като бухалка срещу своите противници или като гръб за себе си.

Според Дончева Мая Манолова е сериозна кандидатура за кмет на София, но можело да се търсят и други кандидатури, които са извън политиката.

„Да се търси фигура, която да вкара ред в Столична община и да разкове този бардак на политически и бизнес интереси би било добре”, каза още тя.

Според Дончева, ако Мая Манолова няма сериозна организационна поддръжка, няма да успее, независимо от високия ѝ рейтинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови