Татяна Дончева: Главният прокурор няма нужда от надзорник, ако се промени Конституцията

OFFNews 12 декември 2019 в 11:03 3046 1

Главният прокурор няма да има нужда от надзирател, ако се приемат промени в Конституцията. За целта обаче следващите парламентарни избори трябва да са за Велико народно събрание. 

Това заяви лидерът на Д-21 Татяна Дончева по бТВ. Според нея е безумно е да се предложи надзорник на главния прокурор, за да се реши въпросът с неговата безконтролност, която произтича от конституционната уредба. 

Правителствата на Бойко Борисов фабрикуват решения, които смайват с глупостта си, и това предложение е едно от тях, коментира Дончева. Тя обясни, че въпросът не е в това дали ще бъде назначен човек, който да надзирава главния прокурор. По думите ѝ се изисква структура, която да помага в отделните разследвания.

Според председателя на „Движение 21” преди години никой не е погледнал сериозно на въпроса за конституционните промени, касаещи устройството на съдебната система, но сега полюсите са обърнати.

Като примери даде начина, по който Сотир Цацаров управлява държавното обвинение – поставянето на хора, които да отговарят за организирани престъпни групи без разследване на причастност към престъпната дейност, както и масовото задържане на хора под стража. 

„Гражданите започнаха да си мислят, че всеки е застрашен, независимо дали се счита за разбойник или не. Хората се притесняват, че могат да попаднат в месомелачката, да стоят месеци наред заключени с неясен резултат и да бъдат наказателно преследвани”, обясни тя.

От друга страна прокуратурата се превръща в институция, към която масово хората са започнали да се обръщат за всякакви въпроси, а безконтролността на Обвинител №1 попада и в международния фокус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови