ЦИК даде името Коалиция за България на Първанов въпреки протеста на БСП

OFFNews 10 април 2019 в 06:29 6467 3

Снимка Архив

ЦИК регистрира "Коалиция за България", в която е партията на Георги Първанов АБВ, за участие в евроизборите, въпреки протеста на БСП за името. 

АБВ носи административнонаказателна отговорност за кражба на чужда търговска марка. БСП внесе в ЦИК доказателства за собствеността на марката "Коалиция за България". Ще защитаваме праватa си пред съда, всички международни органи и институции, обявиха преди два дни от "Позитано" 20. "ЦИК трябва да се съобрази с изложените аргументи и българското законодателство и не трябва да допуска до регистрация коалиция от партии с наименование Коалиция за България за участие в изборите за членове на Европейския парламент през май 2019 г., заявиха социалистите.

Лидерът Корнелия Нинова обяви: Когато си бил президент на държавата и си стоял на парадния вход, да се опитваш да се върнеш в политиката през задния, като крадеш името на собствената си партия, за да помогнеш на опонентите й - по-голямо унижение за Георги Първанов едва ли може да има. 

ЦИК обаче не се съобрази с протеста на БСП и реши: Представляващ "Коалиция за България" е лидерът на АБВ Румен Петков, а в нея са и „Обединен блок на труда български лейбъристи“, „Политическо движение социалдемократи“, „Българска партия либерали“, „Движение за социален хуманизъм", „Възраждане на отечеството" и „Българската левица“. 

"Наименованието на коалицията, представила заявление за регистрация, не повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии, до датата на обнародване на указа на президента на Република България в „Държавен вестник“ за насрочване на изборите – 22.03.2019 г., включително по изрично посочения в кодекса начин на прибавяне на думи, букви, цифри или други знаци (чл. 128, ал. 1, изр. първо ИК), уточняват от ЦИК. Не са налице и процесуалните пречки по изречение второ на чл. 128, ал. 1 ИК. При извършената проверка се установи, че наименованието на коалицията не повтаря наименованието на коалиция, регистрирана в Централната избирателна комисия за участие в последните избори за народни представители през 2017 г., или наименованието на съществуваща парламентарна група в 44-то Народно събрание, пише още в решението на ЦИК за регистрацията на "Коалиция за България". 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Новото обединение начело с АБВ взима ползваното повече от десет години от БСП и няколко малки партии име "Коалиция за България". С него Георги Първанов спечели президентските избори прз 2001 г., а социалистите - парламентарните избори през 2005 г., когато Сергей Станишев стана премиер. 

Името на водената от БСП лява коалиция бе сменено през 2014 г. по инициатива на тогавашния лидер Михаил Миков. Обединението бе преименувано на "БСП Лява България". След това Корнелия Нинова кръсти коалицията "БСП за България".

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

3

Georgi Gracata

10.04 2019 в 09:45

Нашите политически партии попаднаха в ковчега със смъртни останки на езика,които ползват:,,Коалиция за България,,
,,Европа ни чува".

10571

2

Hissarion

10.04 2019 в 09:29

Старите мошеници разчитат на ефекта 15/15.