ЦИК глоби с 2000 лева Волен Сидеров за поведението му в "Референдум" по БНТ

Александра Маркарян 21 ноември 2019 в 16:03 4671 1

Снимка БНТ

2000 лева глоба налага Централната избирателна комисия на лидера на "Атака" Волен Сидеров заради поведението му в предаването "Референдум" по БНТ.

Решение № 1689-МИ е взето днес, 21 ноември, и е на база акт от 3 октомври на ЦИК.

Глобата за Сидеров е за нарушение в качеството му на кандидат за кмет на София и председател на националния предизборен щаб на "Атака" на Изборния кодекс, чийто чл. 183, ал. 4 забранява "използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите".

Наложена е минималната глоба - според Кодекса тя може да варира от 2000 до 5000 лв.

Сидеров е наказан за това, че на 1 октомври в предаването "Референдум" по БНТ1, което се излъчва от 21 до 22 ч., е "нарушил добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите, които са участвали в предаването". Тогава Сидеров се обърна към Ангел Джамбазки с квалификации като "гей" и "водещ гейпарада". Към водещата Добрина Чешмеджиева и други участнички се обръщаше с "ма". След като му отнеха думата, Сидеров продължи, за да каже, че министърът на отбраната Красимир Карачанов бил откраднал от българския народ 1 милиард лева, като ги е предоставил на САЩ.

Използваните епитети, неспазването на регламента на БНТ за безплатните предизборни диспути показват неспазване от страна на Сидеров на установените правила за отразяване на предизборна кампания на обществена медия - се казва в решението на ЦИК, която допълва, че от материалите по случая "безспорно се установява използването на неподходящи и обидни думи и квалификации".

Комисията бе сезирана по случая със сигнали от СЕМ, БНТ и Ангел Джамбазки, а от телевизията приложиха и CD със запис на предаването. След като са се запознали с материалите, от ЦИК са категорични, че "не са налице предпоставките за приемане на случая като маловажен".

Решението може да бъде обжалвано пред Софийски районен съд чрез ЦИК в седемдневен срок от връчването му на нарушителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови