ЦИК ще санкционира вестник на Пеевски

OFFNews 25 май 2019 в 22:55 4770 0

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще санкционира вестник на Делян Пеевски за нарушение на предизборните правила. Това реши комисията днес. 

Представители на Демократична България обявиха вчера, че са подали сигнал до ЦИК срещу "Телеграф Медиа" по повод разпространяваната от тях книга "Оригиналът: Истината за прехода 1989-2019", като според тях това нарушава 7 предизборни правила.

Книгата, която използва корицата на наскоро публикувания труд на премиера Иван Костов (1997-2001) "Свидетелства за прехода 1989-1999", твърди, че разкрива истината за извършеното от него. Книгата беше разпространена безплатно с вестник "Телеграф".

В решението си ЦИК посочва, че разпространяваната безплатно книга не представлява агитационен материал, тъй като не съдържа конкретни призиви за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет. В книгата се съдържа също така и информация за лица, които не са кандидати за членове на Европейския парламент.

Комисията обаче счита, че "в притурката се съдържат материали, които накърняват добрите нрави по отношение на коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“, както и честта и доброто име на кандидата за член на Европейския парламент Радан Миленов Кънев и представляващия коалицията Христо Любомиров Иванов".

"Съгласно разпоредбата на чл. 183, ал. 4 от ИК се забранява използването на материали (не само агитационни материали), които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. В понятието „добрите нрави“ попадат тези правила и норми, които бранят принципи и ценности, чието зачитане е в интерес на обществените отношения като цяло. Нарушаването на тези принципи и ценности се има предвид по смисъла на разпоредбата на чл. 183, ал. 4 от ИК в частта относно понятието „добрите нрави“. В притурката със заглавие „ОРИГИНАЛЪТ Иван Костов ИСТИНАТА за прехода 1989 – 2019“ и подзаглавие „ЛЪЖАТА“ се нарушават правата на коалицията, тъй като по този начин се правят негативни внушения относно коалицията, което е недопустимо в условията на предизборна кампания", пише в решението на ЦИК.

"Видно от съдържанието на притурката (книгата) е, че в отделни нейни части се коментират лица – кандидат за член на Европейския парламент от Република България в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. и представляващия коалицията Христо Иванов. С коментарите се цели да се направят внушения в тяхна вреда по начин, който е недопустим в условията на предизборна кампания", допълват оттам.

Председателя на ЦИК ще състави акт за установеното нарушение на управителя на „Телеграф медиа“ ЕООД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови