Цачева: БСП са преписали антикорупционния си закон от нашия проект

OFFNews 13 август 2017 в 22:46 4525 1

Цецка Цачева

До края на тази година България ще има Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, обяви днес във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Тя посочи, че законопроектът е дело на работна група, в която влизат както представители на съдебната власт, така и на неправителствения сектор, академичните среди и обществеността.

Финалното обсъждане на проектозакона ще бъде на 1 септември от 11 часа в Народното събрание. На тази среща са поканени всички парламентарни групи. След това проектът ще бъде поставен за междуведомствено съгласуване и внесен в МС, съобщи министърът на правосъдието.

БСП са преписвали

Цачева посочи още, че антикорупционният проектозакон на левицата е в по-голямата си част препис на документа, качен на страницата на министерството на правосъдието.

Тя допълни, че най-голямата разлика е в предвижданата от БСП възможност новият орган да има разследващи функции.

По думите й, фигурата на разследващ агент я е имало по времето на кабинета Орешарски, но опитът не е довел до никакви положителни резултати.

Освен това западните партньори отрекоха тази възможност, така че ние ще се противопоставим категорично на реанимирането на подобни практики, посочи Цачева.

Изцяло нов орган, който ще бори корупцията

Категорично отхвърлям внушенията, които се правят в общественото пространство, че това е законопроект, който предполага механичен сбор от сега действащи структури за противодействие на корупционни практики, каза министърът.

По думите й, единният орган за борба с корупцията, който ще бъде създаден, е изцяло нов.

Цачева каза още, че с приемането на закона БОРКОР няма да съществува в настоящия си вид.

Част от аналитичните функциите на това звено, както и правомощията на антикорупционната дирекция в ДАНС ще се запазят, но това не означава, че ще има механичен сбор на отделните структури, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови