Цацаров призова за въвеждане на ред в затворите

OFFNews 22 юни 2018 в 13:52 2990 0

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че иска ред в затворите. Според него това ще стане със законови изменения и промяна на режима за изпълнение на наказанията трябва да се постигне. Той смята, че така ще се ограничат бягствата.

По думите му ред означава да има повече строгост при преминаването на един затворник от по-тежък на по-лек режим. "Това трябва да става само при добро поведение и реални доказателства, че има данни за превъзпитание", обясни главният прокурор. Според него трябва да се ограничат на възможностите за работа на външни обекти на затворниците.

"Самостоятелна работа, работа във фирми, на външни обекти, независимо колко е присъдата на затворниците и какъв е остатъкът- е недопустимо. В момента системата ни го позволява отвсякъде. Лишените от свобода безусловно трябва да имат право на труд. Съзнателният труд трябва да води до облекчения, в случая в размера на наказанието. Трябва да има работа, но както е в нормалните страни със затворнически режим. Под охрана, със съответни дрехи или отличителни знаци, които показват, че лицето е лишено от свобода. Това само по себе си ще затрудни отклоненията“, каза още той.

Цацаров обаче обяви, че всички тези промени не са реформа, а ред.

Главния прокурор заяви, че поредното бягство от затвор дава лош знак. "Всяко бягство е отклонение, всяко отклонение е бягство. Проблемът не е в терминологията", обясни той.

Той каза още, че няма значение дали някой от министерството ще подаде оставка, защото дори това да се случи законите ще останат същите. Цацаров обясни, че именно зле написаните закони позволяват или дори "приканят" лишените от свобода да бягат от затворите.

, дори въвеждането на отличително облекло и знаци на лишените от свобода. В противен случай случаите на бягства ще се повтарят. Това е ред, а не реформа", коментира главният прокурор в парламента по повод поредното бягство на затворник. Вчера стана известно, че осъденият на 13 години за грабеж и изнасилване Борис Ангелов Иванов е напуснал мястото, където е работил към затворническото общежитие в Ловеч. Оттогава той е в неизвестност.


По думите на Цацаров няма напредък в издирването му. Според него поредното бягство е "лош знак", за което трябва да бъде поета отговорност от някой от затвора. Цацаров не смята, че в ръководството на Министерството на правосъдието трябва да има оставки, защото това няма да доведе до необходимия ред. А той можел да бъде постигнат не чрез реформа, а със законодателни промени, които може да са готови в рамките на месец.


"Ако ще правим поредната реформа, тя ще премине в планове, дискусии и пътни карти. Достатъчно възможно е с разумни действия в рамките на не повече от месец да се изготвят промени в закона за изпълнение на наказанията и правилника за неговото приложение. Достатъчно е тези промени да бъдат подложени на разумна дискусия, защото обществото трябва да каже дали е готово да приеме ред в местата за лишаване от свобода. Защото в момента и недостатъчното финансиране води до условия в местата за лишаването от свобода, при които лишените от свободата не са осигурени с предмети от жизнена необходимост. Част от тези средства се получават отвън. Част от хората отвън разполагат с по-добри материални възможности. Това ражда във всеки затвор една затворническа аристокрация, която негласно определя редът в него", заяви още главният прокурор.


Според Цацаров има и втора страна на проблема, която касае положението в местата за лишаване от свобода, както и лошите условия, при които работят надзирателите, както и липсата на постоянно ръководство в Главната дирекция "Изпълнение на наказанията". Главният прокурор смята, че нерешените проблеми в сектора ще са фактор бягствата да се повтарят "още и още".

трябва да отговорим на един въпрос - дали е в състояние държавата да сложи ред в местата за лишаване от свобода

Според главния прокурор няма значение дали някой от министерството ще подаде оставка, защото дори това да се случи законите ще останат същите. Цацаров обясни, че именно зле написаните закони позволяват или дори "приканят" лишените от свобода да бягат от затворите.

"Другата страна е общата. Не е тайна за никого, че близо година и половина Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" няма постоянно ръководство. Това при всички случаи се отразява на работата", каза още главният прокурор

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови