Цецка Цачева: Съвестта ми е чиста. Тръгвам си с усещане за свършена работа

Има и апартаменти, купени на цена по-ниска от моята, разкри правосъдният министър в оставка

OFFNews 24 март 2019 в 10:22 3989 5

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Спокойна съм, съвестта ми е чиста. Дали е могло да бъде по-добре? Вероятно. Винаги може да бъде по-добре. Но си тръгвам с усещане за свършена работа - така, както е трябвало да бъде свършена и в министерството, и преди това - в парламента.

Това заяви министърът на правосъдието в оставка Цецка Цачева в интервю по БНТ днес. Вчера правителствената пресслужба публично обяви оставката ѝ, но днес Цачева увери, че е била готова с нея още в четвъртък - от момента, в който името ѝ е било свързано със скандала с апартаментите, купени от фирмата "Артекс" в столичния ж.к. "Изток". С такива са се сдобили Цветан Цветанов, Вежди Рашидов, кумицата на Цветанов - зам.-министърът на спорта Ваня Колева, която също подаде оставка, и Цачева.

Изчакала, за да може премиерът Борисов да се върне от Брюксел и да я разпише, но му казала за намерението си по телефона.

"Във вчерашния ден рано сутринта проведохме разговор с премиера. Заявих намерението си да подам оставка, то бе споделено от него и оставката вече е факт. Днес аз съм министър в оставка. Поисках писмено в заявлението си ползването на редовния годишен отпуск, който не съм използвала за тази година, до времето, когато оставката бъде внесена в парламента за гласуване. Считам, че не е редно по време на такива проверки който и да е министър на правосъдието да изпълнява функциите си. В утрешния ден формално трябва да ми бъде разрешена отпуската", каза Цачева.

На въпрос Борисов ли я е накарал да си подаде оставката тя заяви: "Не, категорично. Но той сподели моето намерение да подам оставка".

Винаги, когато има подобен скандал и е замесено името на политик, моето лично виждане е, че трябва да се носи отговорност - подчерта Цачева, която неотклонно отказваше да коментира основният човек в скандала с апартаментите - Цветан Цветанов. Тя увери, че още в петък е поискала писмено от антикорупционната комисия и ВКП да бъдат извършени проверки на произхода на средства и че е поискала резултатите от тях да бъдат оповестени публично и прозрачно.

"Отговарям само за себе си. Имам само този апартамент. От декларациите ми ще се проследи, че цялото ми имущество, с което съм влязла във властта - което не е купувано нито с приватизационни сделки, нито от държавни фирми, всичко това е продадено и това е произходът на средствата... Заменила съм всички имоти за този имот. Нека органите да кажат равностойни ли са цените, за какво става въпрос. Както и - работя 10 години, за тях имам някакви спестявания. Всичко го има в декларациите, не се притеснявам, нека да се проследи."

Цачева добави, че "с този акт искам просто категорично да сваля всякакво напрежение около премиера, около правителството. Просто всеки трябва да отговаря сам за себе си. Така смятам, че се носи отговорност. Показала съм го и във времето назад. Спомняте си президентската кампания - загубих и приех еднолично отговорността за това. Партията продължи напред. В интерес и на ГЕРБ, и на правителството е този акт, който аз извърших."

Тя заяви, че не е знаела за именитите си съседи, че ако е знаела, вероятно е щяла да мисли по друг начин. А също - че няма никакви връзки с фирмата продавач.

"Не съм имала информация и знание кой, къде, какво и как е купувал от тази фирма, отговарям за себе си. Проверката ще проверява моите сметки, дадох съгласие да бъдат разкрити, така че аз отговарям за себе си."

Тя подчерта, че цената, която е платила е "цената на имота в груб строеж, който е негоден за обитаване и живеене" и че предварително се е консултирала с нотариуси и адвокати.

"В моя нотариален акт пише колко съм платила и това може да се проследи от 2017 г., от авансовите вноски, които съм превеждала от моята сметка."

На упрека, че е купила апартамента на цена под пазарната, тя отговори с въпрос:

"Какво значи реална пазарна цена? Това е въпрос на договаряне между купувача и продавача. Онова, което мога да заявя е, че има апартаменти, имоти, които са купени на по-ниска цена от мен, но те не са обект на медиен интерес в момента. Нека да оставим проверката, да се произнесат публично органите. Аз съм поискала публично да бъдат обявени резултатите, така че нямам никакви притеснения."

На въпрос за равносметката, която си прави, Цачева отговори:

"Вероятно за да бъда тук, пред вас, като министър в оставка, нещо някъде не съм направила както трябва. Личното ми убеждение като юрист е, че сделката ми е спрямо законите на страната. Дали е извършено престъпление или нарушение, нека да кажат компетентните институции.

И в работата ми в парламента, и в работата ми като министър аз съм с усещането, че съм изпълнявала функциите си така, както би следвало да бъде. Всичко беше разнищено до последно. Никой не е казал, че съм извършила закононарушение, че съм злоупотребявала с обществени поръчки, с обществени средства и т.н. В този смисъл, аз съм спокойна, съвестта ми е чиста. Дали е могло да бъде по-добре? Вероятно. Винаги може да бъде по-добре. Но си тръгвам с усещане за свършена работа така, както е трябвало да бъде свършена и в министерството, а преди това и в парламента".

Попитана дали остава в политиката тя заяви:

"Днес съм министър в оставка. Утрешният ден ще бъда министър в оставка в отпуск. Какво ще се случи в сряда, четвъртък, след гласуването на оставката ми е въпрос, чието решение ще взема аз, заедно с моето семейство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

5

мнение от IP

24.03 2019 в 17:45

Ами колкото и думи да каже Цецка Цачева, остава фактът, че цената е по-ниска от пазарната. Ако пък "пазарна цена не значи нищо", защо е в закона като термин за облага?? Защо Цачева като правосъден министър не е обяснила в парламента, че не значи нищо и не може да се счита за облага нейната ниска стойност??

21061

4

рамбо

24.03 2019 в 11:57

На всички тези гербаджии съвестта им е чиста, всички са се облажили с цени няколко пъти под пазарните и накрая една частна фирма строи 35 етажна сграда, която сигурно нямаше да може да почне..Това може да мине за законно само у нас

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

24.03 2019 в 11:17

Чл. 6. (1) Лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на този закон, са:
1. президентът и вицепрезидентът;
2. народните представители;
3. министър-председателят, заместник министър-председателите, министрите и заместник-министрите...
................................
Чл. 54. Облага е всеки доход в пари или в имущество, включително придобиване на дялове или акции, както и предоставяне, прехвърляне или отказ от права, получаване на стоки или услуги безплатно или НА ЦЕНИ, ПО-НИСКИ ОТ ПАЗАРНИТЕ, получаване на привилегия или почести, помощ, глас, подкрепа или влияние, предимство, получаване на или обещание за работа, длъжност, дар, награда или обещание за избягване на загуба, отговорност, санкция или друго неблагоприятно събитие. "

ЗАКОН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО Обн. ДВ. бр.7 от 19 Януари 2018г."

Явно, не е въпрос само на морал!


6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

24.03 2019 в 10:36

Свършена работа???
Дето дори чистачката от Софийския затвор я вършеше най-добре..
Пофали се МАМИЦАТА НА НАЦИЯТА - дето и в родното и село не я пожелаха за магарица,
и са отправи към чакащия я автомобил -
https://lh3.googleusercontent.com/17UDDjQKCKh6TUTF59cHsAxcKuMuwHbVwEqnBsgBk-NsqHoyCczkmDZgx2XC80oCEuHrmw=s85
 
X

Подкастът на OFFNews