Цяла България ще е в извънредна епидемична обстановка от утре до 14 юни

OFFNews
13 май 2020 в 20:26 | 20107 |3

От 14 май до 14 юни се обявява извънредна епидемична обстановка на територията на страната.

Решението е взето на извънредно правителствено заседание днес. Премиерът Бойко Борисов и министрите са провели заседанието чрез видеоконферентна връзка.

Извънредната епидемична обстановка беше въведена с промените в Закона за здравето, с които се отмени Извънредното положение, което ограничава граждански права. С новите промени здравният министър ще може да издава заповеди за карантина, затваряне на градове или райони и други, ако Министерският съвет е обявил извънредна епидемична ситуация.

Здравният министър Ананиев обясни по-късно на брифинг в Министерски съвет, че всичко, което е разрешено в момента да функционира, ще функционира и занапред

Ето какво обясниха от правителствения пресцентър към момента:

"Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка."

Препоръчани материали
order

Рейтинг : 7357

14.05 2020 в 05:47 3
+ 5
- 0
А може и зарад акциите да е ...шашва се човек!!!!!
stanimir_13

Рейтинг : 2226

13.05 2020 в 21:22 2
+ 13
- 0
Може би причината са протестите. Да спрем недоволните, че да не ни се мотат из краката. Какво са се размрънкали? Я как харно си върви хорото.
Нострадамус

Рейтинг : 7354

13.05 2020 в 20:39 1
+ 14
- 1
борисоф :Ако три поредни дни заразените с Covid-19 са повече от 100 човека, може отново да въведем извънредно положение!
Какво наложи борисоф отново да се Отметне за пореден път от думите си!
Днес заразените са 46!
А, да не би нещо друго да е причината?