Цвета Караянчева на Шипка: Политиците трябва да обединят българите

OFFNews 03 март 2019 в 11:05 2826 4

„Пожелавам на българите да бъдат здрави, да бъдат горди. Имаме древна история и славни времена, които в годините са градили българския народ. Сега, когато сме част от обединена Европа, винаги трябва да остава в нас националната ни гордост и да бъдем достойни граждани на Европа”.

Това каза в ефира на предаването „Тази неделя” по БТВ от връх Шипка председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в обръщение по случай 3 март.

„Ние трябва да обединим българите – ние политиците. Трябва в такива празници, в такива дни да говорим само за единение, за благодарност към всички герои, които са оставили костите си на този връх, всички герои, които са загинали за свободата на България. Това трябва да ни обединява – винаги трябва да търсим допирните точки, а не точките, които ни разделят”, посочи още Караянчева.

По-късно председателят на Народното събрание се включи в церемонията на връх Шипка, където  Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите герои за свободата на България.

Пред множеството граждани, народни представители, дипломати, областни управители и кметове на населени места от цялата страна Караянчева заяви:

„Събираме се тук година след година, за да почетем онези българи, които са вярвали, че идеалът за свободна България е по-висш от живота и на които дължим днешния ден. Склонни сме да си представяме, че те са се родили велики, а не че са били просто човеци, възвисили се до една велика саможертва.

Изборът как да служим на Родината никога и в никое време не е лесен. След месец ще отбележим 140 години от подписването на Търновската конституция. И тогава в обществото е имало различни, често коренно противоположни мнения, но строителите на съвременна България са успели да надскочат личните си пристрастия и интереси, за да оставят в историята един от най-прогресивните за времето си основни закони. Много от тях също са били поборници за Освобождението на България и са носели Шипка в сърцата си. Като поклон към мъчениците на българската свобода, в първата ни конституция те са оставили вдъхновяващите думи: „Всекой роб от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия“ и от този завет не бива да отстъпваме никога".

Председателят на парламента призова никога да не забравяме саможертвата на десетките хиляди, доведени тук от далечни краища, за да воюват за свободата на един чужд народ и да оставят костите си в чужда земя.

„Винаги ще пазим в сърцата си огъня на вечна благодарност към русите, а също и към румънци, сърби, поляци, черногорци, финландци, украинци, латвийци, естонци, грузинци, арменци, взели участие в тази война“, посочи Цвета Караянчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6102

4

Стърголета

03.03 2019 в 17:01

Вярно е че ни обединиха, никога България не е била толкова близо до гражданска война, както сега

12086

2

peter daskalov

03.03 2019 в 13:21

Ауу, г-жа Попекински явно се има за политик! Каква заблуда!

6239

1

Izoblechitel

03.03 2019 в 11:24

Не им стана ясно, че никой не иска да се обединява с шайката на герп!