Цветан Василев: След 2009 г. в България има мафия на власт

OFFNews 09 септември 2016 в 09:41 13803 11

Цветан Василев: След 2009 г. в България има мафия на власт

След 2009 г. в България има мафия на власт, която се опитва да печели от всичко, а нещата се решават от два клана - на депутата Делян Пеевски и на премиера Бойко Борисов.

Това казва в интервю за проекта на "Капитал" "КТБ - какво се случи?" банкерът Цветан Василев

"Аз съм съгласен, че има организирана престъпна група, но не е моята, а на тези, които организираха заговора срещу Корпоративна търговска банка (КТБ). Всички тях ще съдя, след като настъпят някои политически промени", заявява Василев. 

Той обяснява, че в посочената от него престъпна група влизат старото и новото ръководство на Българската народна банка (БНБ). По думите на Василев ръководството на Централната банка е изиграло "ключова роля в досъсипването на КТБ с неадекватната политика по време на квестурата и, разбира се, най-главното решение, което им беше наложено от организаторите на заговора – да ликвидират банката, като ѝ отнемат лиценза на база на оценките по AQR, които никой още не е виждал". Василев пояснява, че настоящото ръководство на БНБ "замита следите", като опитва да докаже, че КТБ е била "особена банка" и е била единственото изключение от банковата система, "защото там имало един крадец Василев, който, видиш ли, пет години е ограбвал."

Той коментира последните стрес тестове на банките в България, като твърди, че нито една банка не ги е минала. Василев пояснява, че преди две години КТБ е подложена на стрес тест, който няма нищо общо със сегашните. "Аз не съм противник на банките, независимо че съществена част от колегите направиха всичко възможно, за да помогнат на организаторите на пуча срещу КТБ. Убеден съм, че няма как да има здрава банкова система при нездрава икономика", заявява банкерът. И допълва:

С изключение на много малко банки, без да цитирам имена, за да не ме обвинят в дестабилизиране, почти всички имат капиталов недостиг. Главната причина е неработещата икономическа среда. Другата е малоумно поставените според мен високи критерии за капиталова адекватност. За да се хареса на Трише и ЕЦБ, Искров натресе 12% капиталова адекватност на банките, докато всички други се бореха с 6-7%. Сега от 2014 г. въведоха още 1,5% допълнителен капиталов буфер и така предпоставиха одиторите и централната банка да си затварят очите при прегледа на активите на банките.

Василев коментира и темата за купуването на БТК. По думите му това, което се случва сега, е "класическа криминална кражба с участието на една руска държавна банка, толерирана от българската държава." Банкерът разяснява, че сега "Виваком" е под запора на комисията за конфискация (Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество - КОНПИ, бел. ред.) и това било направено с цел, този който иска да придобие компанията, да отиде и да "целуне ръка на силните на деня, за да освободят блокадите." " След като този полуграмотен, наведен чиновник търси от моето семейство 490 млн. евро за „незаконното“ ми придобиване на „Виваком“, дали ще се осмели да се противопостави на крадците, покровителствани от руската държавна банка", заявява Василев по адрес на председателя на комисията - бившият прокурор Пламен Георгиев, който разследваше дело за корупция в митниците и в рамките на което бяха направени записите между премиера Борисов и бившия шеф на митниците Ваньо Танов. 

Василев твърди, че от сделката с "Виваком" ще има голяма "плячка" под формата на комисиона, а парите ще отидат при този, от който зависи сделката: 

Ами те са два клана – единият е Пеевски, който е навсякъде, другият е този на премиера.

И пояснява схемата, по която трябва да бъде направена сделката: 

Чувам и за конкретни суми, и за конкретно участие в собствеността. Самото разпределение е следното: измислената компания на вечно готовия Спас Русев трябва да придобие „Виваком“, след което се дават put options на няколко групи от купувачи, които да разпределят баницата – разликата между 700 млн. евро и реалната Enterprise Value (стойност – бел.ред.) на компанията от над 1 млрд. евро. Да, телеком със 170 млн. евро годишна EBITDA е продаден на практика на цена от 700 млн. евро – това е съвкупната цена от цената на аукциона от 330 млн. евро и остатък по облигационна емисия на „Виваком“ от малко над 370 млн. евро. Става въпрос за преразпределяне на едни минимум 300 млн. евро в съотношение 20% в полза на ВТБ, около 20% е за вездесъщите измамници братя Велчеви и Красимир Катев като слугинаж на ВТБ, и от 43 до 46% за мюрето Спас Русев. Вероятно, обаче, фигурантът ще трябва да сподели голяма част от така наречената си печалба, в абсолютно измерение около 135 мил евро, със силните на деня. С онези, които и сега точат компанията и я направиха първи фен и спонсор на отбора на народа.

Василев обяснява, че по същия начин и на него Пеевски му поискал 10%, защото му помогнали за сделката през 2014 г.: "Но те така си ги мислят, така си ги представят нещата в България. Че ти не можеш да правиш голям бизнес, ако не се отчиташ. Затова казвам, че след 2009 г. в България няма просто корупция, в България има мафия на власт, която се опитва да контролира всичко и да печели от всичко", пояснява банкерът.

За сделката с "Булгартабак" Василев казва, че имал план да купи холдинга заедно с Korean Tоbacco. Тогава обаче недвусмислено му било подсказано, че това няма да стане. "Тогава си платих консултантските договори и изоставих идеята, защото волята на Падишаха беше друга", обявява той.

Василев признава, че в даден момент Пеевски му бил удобен. "През 2003-2004 г. по някакъв начин пристана на Доган, беше в някаква степен брокерът между мен и ДПС. Това ми е давало комфорт в отношенията с ДПС, защото в крайна сметка е известна ролята на турската партия като корпорация", разказва той.

Бившият шеф на КТБ, който в момента се намира в Сърбия в очакване да бъде решена съдбата му по искането за екстрадиране в България, даде за първи път интервю за сръбска медия. "Аз съм всичко друго, но не и крадец", каза Василев пред тв телевизия "Хепи" и обясни, че най-голямата обида за него е, че го считат за национален предател и мошеник, докато той се определи като "най-големия патриот в България". 

На въпрос дали ще има в България къде да преспи, ако се върне, Цветан Василев отговори, че има къща в София, но проблемът е, "че въобще не е сигурен за своя живот".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

10

Jinx

09.09 2016 в 19:41

Аха, само да не забравяме, че Цветан Василев винаги е бил основен играч в мафията. Нали помните кой драсна зад граница с 4 милиарда народни пари?

12691

9

Емил Станоев

09.09 2016 в 14:30

Това на всички е известно за мутренската държава. Да каже другото което крие , примерно как стана най-голямата банка ?? че ако не е била помоща от мутрите -- надали !!

13207

7

Shoshon

09.09 2016 в 13:32

Скоро истината ще излезе , които чул-чул... Другите да сърбат попарта.

15614

3

OTBPAT

09.09 2016 в 11:56

"Аз съм съгласен, че има организирана престъпна група, но не е моята..."

Моята :) Ох... а га яде кифтетата?

11751

2

Big Smile

09.09 2016 в 10:51

А преди 2009 - не?