Цветанов: Кабинетът не усети пулса на обществото. Влизаме в предизборна ситуация

Бившият втори в ГЕРБ учредява нов политически проект на 27 септември

OFFNews 18 юли 2020 в 18:44 5918 3

Снимка БГНЕС, архив

Кабинетът не успя да усети пулса на обществения протест. В опитите за оцеляване премиерът трябваше да проведе диалог, а наблюдаваме съзнателно избягване на такъв. В резултат на това хората останаха с усещането, че властта е по-заинтересована от оцеляването си, отколкото да чуе проблемите и насоките, които дават обществените протести.

Това заяви бившият втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов, настоящ председател на Евро-атлантически център за сигурност.

Този протест започна като морален, но бездействието на кабинета го превръща в политически - посочи Цветанов и допълни, че той няма да доведе до дивидент на нито една политическа сила.

Загубеното обществено доверие за него води към едно: предсрочни избори. "При загуба на обществено доверие единственият възможен вариант е да се върви към предсрочни избори", каза той.

Часове по-късно председателят на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ) отговори на Цветанов с думите, че не е сигурна дали самият той си вярва. Позицията ѝ вижте тук.

Според него през последните дни сме станали свидетели само на забавяне, при което управляващите са пропуснали възможността за оставки и промяна на политиката, за търсене на министър-председател, който да възстанови дилога. "Този период отмина, навлизаме в предизборна ситуация. Колкото повече се забавяме, толкова повече ще се създава противопоставяне в обществото и между институциите. Това ще бъде вредно за страната, особено при липсата на прогнози за пандемията", каза той.

Според него "трябва да коригираме много управленския си подход" и да има прозрачност на партиите в следващия парламент. Условие, поставяно от големите държави и големите донори на ЕС, е именно да има прозрачност, по който се изразходват средствата - посочи той.

"Нямаше бързи, адекватни реакции на кабинета в началото на протеста. Нещата отиват към стремеж към кризисно оцеляване, без хоризонт за политики, а предстои обсъждане на бюджет", предупреди Цветанов. Попитан за обвързаност между ГЕРБ и ДПС бившият втори в ГЕРБ каза припомни заявлението, че ще се намалят многократно парите за студен резерв - което пряко касае интересите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган чрез ТЕЦ-Варна - и попита защо изливането на тези средства е било допуснато.

"Отдавам го повече на кризисен пиар, отколкото на реални действия. Нима не е било забелязано, нима не се е знаело?" - потита Цветанов.

Попитан а той не е ли знаел, когато е бил в ГЕРБ, бившият втори в партията отвърна: "Участвах в изпълнителната власт само в първия мандат и мога с високо вдигната глава да кажа, че това беше най-успешният кабинет на ГЕРБ през тези три мандата. Моята основна роля беше да водя диалог с опозицията и управляващите по темите свързани със законодателството и стабилността. А също - по отношение структурата на ГЕРБ, подготовката и кондицията която трябваше да има за избори. Подготовката за избори се прави постоянно, не например в тримесечен период. Имал съм определени притеснения, защото това, което се случи след моята оставка и излизане от ГЕРБ беше, че на местните избори миналата есен ГЕРБ направи сериозно отстъпление и получи сериозна подкрепа от ДПС - давам за пример Силистренска област".

От думите на Цветанов се разбра, че според него искането на протеста за оставка и на главния прокурор Иван Гешев е много по-трудно постижимо:

"Повече бих говорил за политиката и политическите решения. Съдебната власт е независима. Трябва да има консолидиране на парламентарно мнозинство, което да направи законодателни промени, които да дадат гаранция за върховенство на закона.

Много е трудно отстраняването на главния прокурор в условията сега. По-добре да се фокусираме върху предсрочни парламентарни избори и формирането на мнозинство".

Цветанов обяви още, че ще учреди политическия си проект на 27 септември. Името ще бъде обявено допълнително, но "то съвпада с посоката ни - евро-атлантическият път, който е без алтернатива. Към проекта интерес имат и хора от ГЕРБ, достойни и истински хора, които подкрепяха политическа партия ГЕРБ."

На финал той отново подчерта, че не очаква кабинетът да изкара мандата си: "Ситуацията излиза извън контрол, излезе от възможността да се възстанови диалога".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

19.07 2020 в 08:55

Така е, не усети пулса, когато се разбра за частния асансьор на Цветанов като част от цялата свинщина.

4109

2

Дедовия

19.07 2020 в 06:58

цветанОФФ, ти не разбра ли, че си ОФФ? По-добре се скрий някъде и се ослушвай, че май идва време ти и гейберастите да усетите едно малко по-друго пулсиране... изотзад.

3810

1

Пенчо бре

19.07 2020 в 05:42

Г-н Цветанов евро-атлантически анализатор! Той не беше по-умен, когато беше лидер в ГЕРБ! Представям си укорилата го сега, г-жа Попекински, как е пърхала с крилца около него, по онова време!