Цветанов: Стига агония! Оставка и предсрочни избори

ГЕРБ губят и при избори сега, и при избори напролет, нямат печеливш ход, убеден е бившият втори в партията на Бойко Борисов

OFFNews 31 юли 2020 в 15:23 69785 6

Снимка БГНЕС

Единственият разумен изход от създалата се криза е предсрочният вот. Той е по-добрият вариант, отколкото предстоящата агония на правителството до пролетта, заяви пред БГНЕС Цветан Цветанов, председател на Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС).

Той подчерта, че правителството на премиера Бойко Борисов носи вина за настоящата криза, за неотстъпчивостта и липсата на институционална комуникативност през последните месеци.

„ГЕРБ губи както от варианта за предсрочни избори, така и от този за редовен вот напролет. Управляващите нямат печеливш ход. Те не са искрени с намеренията си да се справят с икономическата криза“, заяви Цветанов.

Бившият заместник на Бойко Борисов в ГЕРБ отбеляза, че правителството е загубило тотално доверието свързано с управлението на медицинската криза у нас.

„Всъщност отношението на българите към коронавируса е главно резултат от политическото недоверие към управляващите. В подобна ситуация предсрочният вот изглежда по-разумен изход, отколкото предстоящата агония на кабинета до пролетта“, заяви Цветан Цветанов.

Според него протестите едва ли ще затихнат и през късната есен ще има още по-силни вълни на протести, което ще съвпадне и с разпространение на COVID-19.

„Тогава моралната неадекватност на управляващите ще изглежда непоносима. Тезата за тежката зима, която се лансира отсега, отново ще се пише на сметката на управляващите“, добави той.

По отношение на коронакризата Цветанов заяви, че медицинските аргументи са отишли на заден план и решенията, които се вземат са изцяло политически.

„Те не са толкова адекватни. Самият факт, че много страни слагат България сред рисковите държави или като рискова дестинация, показва какво е състоянието на мерките, които се предприемаха досега“, посочи председателят на ЕАЦС.

Цветанов подчерта, че, ако властите реално искат спрат събирането на големи маси от хора, което е една от предпоставките за разпространението на COVID-19, трябва да удовлетворят исканията на гражданите – да се подадат исканите оставки.

„Ако погледнем реално и сме наистина максимално загрижени за това хората да не се събират на максимално големи групи, първото, което трябва да се направи е да се предприемат мерки за ограничаване на разрастващите се протести на многото демократично мислещи българи, които са излезли на площада. Това означава, че трябва да се предприемат адекватни мерки. Това означава оставки и изграждане на комуникация както с парламентарно представената опозицията, така и с гражданското общество“, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3040

6

Любомир Димитров

02.08 2020 в 19:39

Боко, Боко, видя ли, че лафът ти, че можеш да го накажеш не струва и 5 стотинки!?
Кой кого наказва сега, а ?!
Не че имам симпатии към Цвъцко, но то е същото, както като видя две псета да се ръфат едно друго за кокала, да не изпитвам състрадание към нито едно от тях.

6000

5

Косе Босе

02.08 2020 в 16:58

Няма ли жена до него, за да му каже да се обръсне, че прилича на афганистански пленник?

6500

4

petio01

02.08 2020 в 13:30

Цецо, пускай още аудиозаписи. Ти го създаде Баце, ти ще го бастисаш. Ще станеш симпатичен на доста хора, ако и да не влезеш в новия парламент.

4109

3

Дедовия

01.08 2020 в 14:52

Цървул Цъфтянов Ушеф, за тези две неща има едно предварително и задължително необходимо условие - твоята персона да се озове в Централния!

705

2

order

31.07 2020 в 15:43

Я, Многодомеца поумнял....
Яснооо... всички да скачат в тоалетната чиния, барабар с ЦВИНОКИО и последният да пуска водата!!!!

2100

1

гоуемио

31.07 2020 в 15:38

Само глупаци мислят, че ГЕРБ ще управлява вечно, но и Цецко не е от най-умните ако мисли, че ще влезе в следващия парламент.