Цветанов и Сидеров искат да се срещнат с президента, за да освободи Младен Маринов

OFFNews 17 септември 2018 в 11:58 2067 0

Цветанов и Сидеров искат да се срещнат с президента, за да освободи Младен Маринов

Лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и Атака поискаха да се срещнат с президента Румен Радев, за да чуят аргументите за това защо той не подписва указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов. Липсата на указ спъна гласуването на оставките в кабинета миналата седмица. 

Мотивите на президента са, че не е проведена съгласувателна процедура, каквато се изисква в такива случаи. 

Според Цветанов и Сидеров обаче няма спънка указът да бъде подписан и без съгласувателна процедура, тъй като в искането за напускане на поста си Младен Маринов е посочил, че става по лично желание. Според Цветанов такава процедура се изисква при назначенията. 

Намеренията на управляващите са оставките в кабинета да бъдат гласувани в четвъртък и дотогава да има подписан президентски указ. 

"Останахме с впечатление от изказванията на президента от Рига, че ще подпише указа, но вероятно се цели нещо друго. Ние се обръщаме чрез вас (медиите, бел. ред.), ние сме готови за евентуална среща, в която той да изложи своите аргументи за този указ, защото не желаем да влизаме в конфронтация", заяви Цветанов. 

Той призова и опозицията от БСП да говорят със "своя президент" да подпише указа, защото те настоявали за оставки, а сега такива не могат да бъдат гласувани. 

По-рано днес президентът Румен Радев даде да се разбере, че за него темата с освобождаването на главния секретар на МВР е приключена.

"Темата за указа за освобождаването на главния секретар на МВР е изчерпана", каза той. 

Според държавния глава институциите трябвало на най-високо ниво да дават пример за законовост. А решението за конкретните личности зад постовете било на премиера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови