Цветанов обеща: Комисията по досиетата няма да бъде закрита

OFFNews 03 април 2018 в 16:25 4137 0

Комисията по досиетата няма да бъде закривана на този етап. Няма да се ограничава и работата й.

Това обеща председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дискусия "Комисия по досиетата - настояще и бъдеще". Той декларира, че разчитат на широка политическа подкрепа от политическите сили в парламента.

Цветанов обяви, че Народното събрание няма да приеме законопроекта на БСП, с който се иска закриване на комисията по досиетата и превръщането й в институт, в който достъпът до документите да бъде ограничен, а задължителните проверки за агентурно минало на публичните фигури да отпаднат.

"Знанието и информацията, която трябва да бъде предоставена на обществото е, на първо място. Тя е  ангажимент на всеки един политик, който участва в реалната политика на страната", коментира Цветанов, цитиран от "Фокус".

От Комисията по досиетата обявиха, че до края на миналата година са направени проверки на общо 287 780 души за  принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. От тях  141 985 са преминали задължителна проверка защото са участвали в избори или са били кандидати за публични длъжности в институциите.

"Какво означава това? Това са хора, които по един или друг начин са участвали в управлението на страната и са преминали тази задължителна проверка", коментира председателят на комисията Евтим Костадинов. Той добави, че Комисията е установила принадлежност общо на 15 192 лица, но публично оповестените са 12 404, защото законът не позволява тази информация да се изнася за починали хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови