Цветанов за "Апартаментгейт": Не съм направил нищо неморално

OFFNews 27 март 2019 в 21:35 5786 10

Снимка Сега

След среща с премиера Бойко Борисов Цветан Цветанов обяви пред репортери в Народното събрание, че напуска парламента като лидер на ПГ на ГЕРБ, но остава на постовете си зам.-председател на партията и председател на предизборния щаб. 

Оставката на Цветанов е следствие на скандала с апартаментите, купени на спорни цени от ръководни кадри от ГЕРБ. Разследване на "Свободна Европа" и гражданската организация "Антикорупционен фонд" показа, че Цветанов е купил апартамент от "Артекс" в замяна на два предишни негови апартамент и доплащане на стойност 100 хил. лв.

Сделката

Цветанов за пореден път повтори, че всичко, което е направил, е напълно законно. Той коментира факта, че дни преди да стане собственик на имота в "Литера", е инициирал проверка на фирма "Артекс", като заяви, че като председател на вътрешната комисия е направил изисканото от закона и е изпратил писмото до компетентните институции. Той отрече и да се е опитвал да прикрие проверката след сключената впоследствие сделка с "Артекс". 

Цветанов коментира още промените в Закона за устройство на територията, внесени през 2017 г. от депутати от ПГ ГЕРБ начело с него, които са позволили на фирма "Артекс" да продължи проекта си за небостъргача "Златния век" в кв. Лозенец. "Всички специалисти категорично заявяват, че този закон няма никакво отношение към тази сграда", заяви Цветанов. 

На въпроси защо е купил апартамента си на данъчна оценка той отговори, че въпросът е безсмислен. 

Запитан защо бившият му служител е купил апартаментите му в деня на замяната и двете сделки са изповядани пред един и същ нотариус, Цветанов започна да обяснява, че Велков е на изключително отговорна позиция и е преминал през редица изпити, за да стигне до нея. 

"Това, че Симеон Велков е придобил моите стари апартаменти, в това няма абсолютно нищо, което да е незаконно. Преди това аз съм говорил с Мирянови за ситуацията да си разменя апартаментите и те са приели тази отговорност. На по-следващ етап вече Симеон Велков се е появил", заяви той.

Цветанов отново не можа да отговори на въпроса каква всъщност е стойността на апартамента, но заяви, че тя със сигурност не е 600 евро на кв. м. "Аз, това, което казах – има замяна на два апартамента, на два гаража, за един апартамент, с един гараж и разлика около 40 квадрата", заяви той. 

Оставка

Цветанов заяви, че не е имало натиск от премиера Борисов да подаде оставка - обсъдили са всички възможни варианти "като равен с равен", прегърнали са се и е взел решението сам. 

"Аз съм на 53 години, премиерът Борисов, да е жив и здрав, тази година става на 60. Смятате ли, че 53-годишен мъж и 60-годишен мъж ще се държат като тийнейджъри, като някакви хора, които да търсят нещо, което да ги разбива? Ние сме с достатъчно богат житейски опит", заяви той. 

От неговите думи още стана ясно, че не подава оставка, защото има нещо нередно, а за да се спрат спекулациите около казуса. Цветанов определи като ключово да се възпрепятстват твърденията, че имало разделение в ГЕРБ. 

"Взел съм решение, което действително да даде възможност да направи всякакво успокоение на всички тези спекулации, които медиите тиражират в публичното пространство - че Цветанов иска да вземе ГЕРБ, че Цветанов иска да разцепи ГЕРБ - мога да ви кажа, че винаги съм се ръководил от семейните ценности и знам, че в едно семейство, като има проблем - страдат децата, ако има развод - страдат децата", заяви той.

От думите му стана ясно, че затова е и отказал свои привърженици да идват да го чакат на летището при пристигането му от САЩ или партийни членове да подписват декларации в негова защита.

Според него "няма драма" в решението, тъй като той ще продължи да работи в името на своята "кауза" - партия ГЕРБ.

"Смятате ли, че за нас позицията или постовете, които заемаме, имат някакво значение? Важното е да знаеш, когато правиш един политически проект, да го възприемаш като кауза, аз съм го възприел по този начин. И трябва да ви кажа, че никога, по никакъв начин не съм възнамерявал да правя нещо, което да не кореспондира както с волята на нашия политически лидер, така също и моята съпруга, така също и всичко това, което съм правил последните няколко дни, да разговарям с всички политически структури в страната", заяви той.

От думите му стана ясно още, че е взел решението да подаде оставка преди два дни и половина - т.е. след майко министърът на правосъдието Цецка Цачева и зам.-министърът на спорта Ваня Колева подадоха своите.

Цветанов допълни, че ще напусне и сегашната си позиция в Управителния съвет на Европол, но това не гарантира, че тя ще бъде заета от друг българин.

Жертва

Цветанов нарече казуса "атака" и направи паралел със скандала за незаконното подслушване от края на първото правителство на ГЕРБ. Според него той бива нарочно таргетиран в точно този момент, за да може това да се отрази негативно на партията преди европейския вот през месец май. 

"От всичко това, което разбрах, това, че фирма "Артекс" е предпочитана от много български граждани, независимо кой каква професия има, независимо кой какъв клиент е, това са хиляди жилища, които са направени. Фокусът пада върху мен, защото може би съм политическото лице, което трябваше да бъде ударено точно в този момент - два месеца преди европейските избори", заяви той. 

Парламент

Запитан дали работата в парламента ще може да продължи без неговото ключово присъствие, Цветанов заяви, че разчита както на депутатите от ГЕРБ, така и на колегите си от другите парламентарни групи да бъдат отговорни.

"Аз съм убеден, че колегите от ПГ са достатъчно отговорни - те имат своята представителност на своите избиратели от съответните многомандатни избирателни райони. Не смятам, че колегите няма да се съобразят с волята и с това, което ние сме декларирали пред нашите избиратели, печелейки изборите през 2017 г. И тук ще има доста разговори, които ще се водят с всички ПГ, защото парламентът и взимането на едно решение е въпрос на консенсус", заяви той. 

На въпроси кой ще застане начело на парламентарната група след оставката му, той отговори, че с Борисов имат идея, но отказва да коментира засега. 

Евролиста

Цветанов обясни още, че евролистата на ГЕРБ, която се очаква да бъде обявена в неделя, няма да бъде подложена на промени. Очакванията преди скандала бяха, че подкрепяната от него Мария Габриел ще бъде на водещо място. Цветанов заяви, че не знае как изглежда листата, но няма да бъде променена. 

Морал

След като неколкократно заяви, че не е направил нищо незаконно, на Цветанов му бяха отправени въпроси дали е направил нещо неморално. 

Отговорът на бившия председател на ПГ на ГЕРБ беше - "не".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2426

10

tania7777

28.03 2019 в 08:24

Прилича на лемур, който се оглежда за далавери.
Апартамента му с гапажите и асансьора струва 1 милион евро по пазарни цени, а на него му е подърък

17439

9

мнение от IP

28.03 2019 в 07:45

Нашите другари
пак са се осрали.
Цецо парламента мента...мента...
взе апартамента....мента...мента..
Има и за Цеца..
(за Доган е ВЕЦ-а).
Мила Родино, ти си земен рай.
Кой ли не те краде..
Приказка безкрай..

21061

8

рамбо

28.03 2019 в 07:16

И гербаджиите няма да са вечно на власт. Сега този е спокоен, знае, че всички служби са негови пионки, но скоро ще му се наложи да доказва забогатяването си пред други, вярвам в това. И тогава номерът с тъщата вече няма да го спаси.

6774

4

ЛАФЪРДИЕВ

28.03 2019 в 00:11

Въй, въй, ама и въх..
Га човек няма морал..
Какво ли НЕМОРАЛНО може да направи?
Освен да се облажи по чл. 54 от закона за КОМПИРА..
Дето шефа му - на КОМПИРА де, води на Цвъцкото с ТРИЗОНЕТ.. Ама е без асансьор за трите си етажа..

11969

3

Denislav Petrov

27.03 2019 в 23:00

тоя на 53 ...оня 60 ... дано скоро се пенсионират

17439

2

мнение от IP

27.03 2019 в 22:39

С тези изявления Цветанов обезсмисли закона, че властимащи нямат право да купуват нещо под пазарната цена. Този член трябва да отпадне, защото е безсмислен след Цветановите морални сделки.

17439

1

мнение от IP

27.03 2019 в 22:27

Така звучат версиите дори на убийците. Бях там, но нищо не съм направил.