Цветлин Йовчев: Няма как да ни подслушват по Закона за извънредното положение

OFFNews 25 март 2020 в 19:23 11277 1

"Трафични данни нямат нищо общо с подслушването. Не може никой от нас да бъде подслушван на основата на Закона за извънредното положение. Такива възможности службите и МВР са имали и до момента". 

Това заяви бившият вътрешен министър и експредседател на ДАНС Цветлин Йовчев в предаването "Лице в лице" на бТВ във връзка с промяната на Закона за електронните съобщения чрез Закона за извънредното положение. 

Досега право на достъп до трафичните данни от мобилните телефони се даваше на разследващите органи при подозрения за тежки престъпления след решение на районен съд. 

След промяната при подозрение за нарушаване на карантина право да искат извършване на справка за данните имат Главна дирекция "Национална полиция", Столичната дирекция на вътрешните работи и областните дирекции на Министерството на вътрешните работи.“ Операторите са длъжни да им дадат тази информация и това не подлежи нито на съдебен, нито на друг контрол.

Йовчев обясни, че досега трафичните данни са изисквани по закона за СРС-тата, което е тежка и тромава процедура. Ако става въпрос за 5 или 6 хиляди души, които са под карантина, получаването на достъп до техните данни може да отнеме много време.

С тях може да се установи приблизително в кой район се намира лицето. "Много държави прилагат тези мерки, дори някои използват стратегически разузнавателни системи, с които много по-бързо и точно може да се установи с кого е имал контакт карантинираният", допълни бившият вътрешен министър. 

Той коментира, че одобрява мярката за поставяне на КПП-тата и според него хората се замислят дали да пътуват или не. Ресурсите на армията и полицията не са достатъчни и в случай на криза ще са нужни доброволни, смята Йовчев. 

Според него не е проблем затварянето на гетата, а тяхното незатваряне. "Имам големи опасения, че в момента, в който си помислим, че сме овладяли кризата, тя ще избухне именно там", категоричен е експертът. 

"Имаме хиляди хора, които се връщат от чужбина. Има културни и битови особености, че тези хора не поддържат социална
дистанция. Нивото на хигиена не е особено високо. Има висок процент на хора, които са слабо грамотни, не могат да осъзнаят отговорността си към другите и опасността към това нещо. Събрани, тези фактори крият огромен риск", заяви Цветлин Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови