Цветлин Йовчев разгроми проекта на ДПС за НСО

OFFNews 22 януари 2020 в 10:05 5112 0

Остра критика от свой човек понесе проектът на ДПС за Националната служба за охрана, който предвижда възможността застрашени лица да плащат за услугите на службата, за да бъдат охранявани. Един от вносителите е депутатът от движението Делян Пеевски, който заедно с почетния председател на ДПС Ахмед Доган продължават да ползват услугите на НСО.

"Такъв подход не е добър за държавна структура, НСО трябва да има ясно дефинирани функции и кръг защитавани лица. Ако имаме лице, което попада в този кръг, това трябва да е за сметка на бюджета", каза Цветлин Йовчев - бивш вътрешен министър в кабинета на Пламен Орешарски пред бТВ. В момента Йовчев е доцент в катедра "Национална сигурност" в УНИБИТ.

Според него "не може да превръщаме НСО в частна охранителна фирма".

Йовчев попита какво ще стане, ако нивото на заплаха на конкретен човек е високо, а той не може да си плати. И напомни, че охраната на всеки изисква много голям ресурс на службата. Не може и да се предоставя техника просто ей така, защото техниката на НСО отговаря на специфични изисквания и е оборудвана със специални технически средства.

Според експерта трябва да се преосмисли целият модел на службите. "Сегашният модел е бил смислен до края на 90-те години. Имаме нужда от нов модел на системата за сигурност, нови функции на службите и начина, по който да изпълняват задълженията си", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови