Теменужка хвърли оставка заради Гинка от Пазарджик

OFFNews 23 февруари 2018 в 12:23 18685 14

Енергийният министър Теменужка Петкова е депозирала оставката си пред премиера Бойко Борисов. Това съобщи тя преди минути в парламента изненадващо за всички. 

Причината за това е сделката за продажбата на ЧЕЗ от семейна пазарджишка фирма. 

Компания е малката фирма от Пазарджик - "Инерком груп", която е има три малки соларни мощности и трудно би могла да бъде определена като стратегически инвеститор.

Едноличен собственик на фирмата е Гинка Върбакова, а "Капитал" излезе с информацията, че Петкова е кума на семейството.

Пред журналисти в парламента тя отрече да им е кумувала, но призна, че се познават от 20 години.

За да няма спекулации и за да не се замесва името на премиера с грешни интерпретации, Теменужка Петкова депозирала оставката си.

"При най-малките съмнения за влияния и въздействия аз смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Аз разговарях с премиера и ще депозирам моята оставка, той ще вземе решение какво да направи", каза Петкова. 

Преди да хвърли неочаквано бомбата за своята оставка, Петкова коментира сделката за ЧЕЗ така:

"Знаете, че това е процедура, която беше проведена от чешката държава. Българската държава и правителството нямат никакво отношение към този процес. Процедура, която се провежда по чешкото законодателство. Смятам, че това изключва абсолютно всякакви хипотези, всякакви съмнения или намеци за определна намеса на българското правителство във вземането на решения на чешката държава. Мисля, че това е ясно.", категорична бе Теменужка Петкова.

"Това, че чешката държава е избрала определна компания не означава нищо. От тук нататък предстои тежката процедура по одобрение на тази сделка от страна на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и Комисията за енергийно и водно регулиране", каза още Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

14

Victimized

23.02 2018 в 23:40

На кого не е ясно, че няма такова животно като партия ГЕРБ,
това не е партия, те не стоят за идеали и политики. Техните политики са на където духне вятъра, ако не се усетят много народ и мине, минава, ако баба Меркел скръцне със зъби и така на татък.
Това както казва един многоуважаван от мен човек, е машина за кариерно биографично уреждане по места, див феодализъм, преразпределяне на каквото държавно е останало за крадене.
Бизнес разпределение, като идеята е да се пазят един друг. Което не е трудно, след като за три мандата назначиха калинки, роднини, кумове, сватове, братовчеди, съученици, на всички възможни позиции.
Най-лошото е, че са подкрепяни от западните ни партньори, които по телевизията ни говорят колко сме стабилни.
Жалкото е, че все още има хора които вярват и на гореспоменатите и на групировката ГЕРБ.

8915

9

stoyiv

23.02 2018 в 17:20

ПешУ, 23.02 2018 в 13:55: "...чужда държава се занимава с продажба на фирма на българска територия"
Много си тъп, бе ПешУ, та чак объл! Компанията майка, чешката държавна ЧЕЗ, продава свои дъщерни дружества в България. Министърът на енергетиката на България нищо не продава и няма как, щото не е принципал, т.е. представител на собственика. Сделката предизвиква скандал в Чехия, защото кандидат-купувач е чешка частна фирма на чешки милиардер, обаче е предпочетена неизвестна българска фирма. До този етап на сделката България нямаше как да се намеси. Сега обаче има как - КЗК, КФН, па дори и ДАНС трябва да проверят сделката.
Друг е въпросът защо въобще трябваше да се продават електроразпределителните дружества и защо през 2010 година, когато одитен доклад доказа, че яко са надписвали инвестиции и са източвали българските си дъщерни дружества в полза на компаниите - майки, не започна процедура по разваляне на приватизацията.
Че Гинка е подставено лице - няма съмнение...

6145

8

kokoten

23.02 2018 в 17:16

...каква наглост,да казваш,че си даваш оставката ,щото имаш чест и съвест....такива боклуци начело на държавата никога не е имало колкото и да се напъват историците....то бива,бива тъпота ,но това идва в повече дори и на 80%-те дебили....и пак гласувайте за тях тъпаци,вие срам нямате...

15414

6

Hihi1981

23.02 2018 в 14:09

Май е време да затваряме!!!