Томислав Дончев: Не беше се случвало да ми викат 'оставка' в лицето

OFFNews 16 април 2019 в 10:59 11524 9

Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев публикува във фейсбук емоционален коментар след събитията в Габрово, където протестиращи скандираха за неговата оставка и тази на кметицата Таня Христова.

Публикуваме го без редакторска намеса:

ОСТАВКА!

Над 10 години политически опит е и много и малко. За българските стандарти е много. Тук, срокът на годност е кратък. Любовта и надеждата лесно прерастват в омраза. По същата причина рядко имаме политици с опит, които знаят как да работят и на националната и на международната сцена. А според европейските стандарти се приема, че 10 е едва началото. Но въпросът беше друг. За 10 години съм видял много. Явявал съм се на избори, говорил съм с хиляди граждани на ден, говорил съм на множество от хора, планирал съм, убеждавал съм, дискутирал съм, спорил съм с учени, с граждани, с опоненти, с хора, с които има и няма смисъл да се спори. Обвиняван съм, че съм изверг, крадец, убиец. Пияни граждани са се опитвали да се бият с мен, прегръщали са ме познати и непознати.

За 10 години съм работил на всички фронтове: на местната власт, националното управление, бил съм в изпълнителната и законодателната власт, никога не съм прекъсвал връзката с европейската политика, дори за кратко бях в Европейския парламент.

Видял съм всичко. Или почти всичко.

Не беше се случвало да ми викат „оставка“ в лицето.

И го считах за закономерно. Първо, в дебелите книги пише, че никога не ходиш там, където ще ти викат „,ууууу“ и „оставка“, а ходиш само на места, където ще ти се усмихват и ръкопляскат. Аз чета дебелите книги, но невинаги правя това, което пише в тях. По-важното е, че съм считал, че живея и работя така, че не заслужавам да ми викат по този начин. В дебелите книги също е написано, че невинаги получаваш това, което заслужаваш, и това не е изключение, а закономерност. Политиката не е само алгоритъм и логика. Тя е емоция, страст, мечта, понякога гняв, често (за съжаление) омраза.

От няколко дни политическият ми опит е обогатен. И аз имах възможност да чуя „ууу“ и „оставка“. Не по телевизията, не под прозорците си, а лице в лице. Това променя и човека и политика Томислав. Не ме връща на земята, защото не съм се отлепял от нея (освен в моментите, когато се уча да летя, но в буквалния смисъл на думата).

Не съжалявам, че си го причиних. Можеше да го слушам без да влизам в гнездото на гнева. Можеше да си поглаждам мустаците, да си гриза химикалката и да гледам гневните хора от прозореца. Но съм научен, че когато те вика началникът отиваш, когато има предизвикателство го поемаш.

Беше силно, много силно преживяване. Имах мегафон, но реших, че не бива да го ползвам, за да имам равни шансове да говоря с хората. Въпреки тревогата на полицаите, нито за миг не ми хрумна, че някой ще ме удари, събори или нарани.
Приех всеки укор и обида като нормален и заслужен. Една от функциите на политиците е да бъдат отдушник на народния гняв. Това, че нямам вина, поне за причината за гнева, не променя нещата.

Единственото, от което ми стана болно, е вероятната представа, че съм вкопчен в определена позиция и ще правя всичко да се задържа на нея. Виж, от това боли. Отказвал съм се от много кариерни възможности, български и европейски, защото ми е било важно, значимо, интересно това, което правя. Позицията без идеи е нищо. Без възможности е нищо. И без подкрепа е нищо.

В рамките на политическите клишета трябваше да кажа: „за мен са гласували десетки хиляди, това че 200-300 граждани викат „оставка“ не е драма“. Аритметично е вярно, но само аритметично.

Надявам се да бъда достатъчно умен и силен, за да мога да науча всичко, което трябва да науча от случилото се. Уважавам всички, които ми викаха „оставка“ не по-малко от тези, които ме прегръщат – на сбирки, митинги или на улицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

9

Georgi Gracata

17.04 2019 в 10:18

Преди 10г. имаше някакво обяснение,че ГЕРБ влизат хора като Дончев,защо надеждата за промяна умира последна е казал народа но днес да не виждаш резултата е позор.
Доколкото съм запознат сте математик,а думите ви говорят друго.

5300

7

квазимодо

17.04 2019 в 08:48

комунистите честни и достойни хора. Голям смях , жалък. Вие сте нещо като аутист.

12086

6

peter daskalov

17.04 2019 в 06:16

Дончев, важното е да си наясно, че теб тепърва те чакат много неща, които ще ти бъдат за пръв път. Да не си се продавал на тъпанари, проблемът е единствено твой.

20699

4

Новак

16.04 2019 в 14:58

Мислите ли, г-н Дончев, че сред комунистите нямаше честни и достойни хора? Сигурно е имало, може би всеки познава някой такъв. Но комунизмът остана символ на разрухата и варварството защото тези, които бяха начело също не бяха свикнали да им викат “ууу” и “оставка”. Те разбиваха съдби, буквално и преносно убиваха хора.
За съжаление това са същите хора (или манталитет), които сега водят вас. Няма как да газиш в блатото и да не се изцапаш - независимо какво си мислиш или си представяш, че изглеждаш.
Това “ууу” и “оставка” са първият опит да ви се каже, че така повече не бива.
Защото сигурно 10 години са начало в европейската политика, но са достатъчни, за да видите, че беззаконието е навсякъде, че кражбите са повсеместни, че изградихте феодален модел на управление, че на практика живеем в условията на култ към личността.
А от Вас е зависело много от тези неща да бъдат различни. И поне за мен тези хубави слова са лицемерни и като че ли са опит да се напусне потъващия кораб. Защото през тези години сте виждали всичко това и ако не сте се възползвали то сте мълчали. А бездействието е същото по сила престъпление като злонамереното действие.

11719

3

Краси

16.04 2019 в 13:22

Свиквайте, г-н Дончев, все по-често ще го чувате. Защото вашата партия надмина всички граници на крадливост, наглост и простотия. Дори вие да не сте такъв (в което не съм никак сигурен), пак сте в кюпа, защото сте в тази партия, която няма нищо общо с Европейски ценности, а си е една чисто комунистическа банда от примитиви, имащи за цел единствено личното си обогатяване и благоденствие.
Без вас можехме да имаме не 3, а над 6 % ръст, какъвто имахме дори при "крадливата" тройна коалиция, без да получаваме милиарди от ЕС.
Крайно време е да споделите съдбата на македонските си партийни приятели (ВМРО ДПМНЕ), защото както показват действията ви в съдебната система от последните дни, вече се доближавате до стандартите на Ердоган в гоненията и очернянето на инакомислещите.

17156

2

aviatora

16.04 2019 в 11:37

Голям мислител, голям оратот, голям манипулатор...досущ като вожда си. Спрете да крадете , мръсни измекяри! България е най-бедната страна в Европа благодарение и на вашите кражби.

10571

1

Hissarion

16.04 2019 в 11:14

Хубаво, ама не става ясно какво е искал да каже автора. В дебелите книги за политици пише, че трябва първо да си изясниш какво искаш да кажеш, после да го споделяш пред хората. Въобще Дончев е в някаква шекспирова криза, разкъсван от една страна от европейските принципи, които твърди, че споделя, а от друга от провинциално-ксенофобския манталитет на жена си и съселяните им.