Томислав Дончев: Не обмисляме оставка

OFFNews 13 юли 2020 в 09:26 5497 20

„Не обмисляме оставка на кабинета. Не, макар че конюнктурният политически интерес предполага - много по-изгодно е от партийна гледна точка да отидем на избори веднага”, заяви в предаването „Здравей, България” вицепремиерът Томислав Дончев.

Това, което се случва на площада, е практикум по демокрация. Много съжалявам, че не мога да си заведа студентите там. В такава ситуация политиците трябва повече да слушат, отколкото да говорят - така той коментира продължаващите четири дни мащабни антиправителствени протести в столицата и в страната.

На въпрос дали управляващите влизат в ситуацията на Орешарски, вицепремиерът посочи, че генезисът на този кабинет е бил различен. „При Орешарски нещата бяха различни. Този кабинет беше сглобен от всички отломки, останали в Народното събрание. Тогава ние бяхме водеща политическа сила. Това беше правителство на инат. Искането сега е за повече свобода, демокрация и справедливост. Това винаги е актуално и легитимно“, добави той.

„Не очаквам да загубим депутати, ако протестите продължат", каза още Дончев.

„Свободата на демокрацията работи чрез институциите. Няма как да имаме свобода и демокрация без институции и правила. Отнасям се с респект и внимание към всяко гражданско искане, включително и извикано на площада под Министерски съвет. Демокрацията е това. Винаги ще има някой недоволен", заяви той.

Дончев коментира и протеста, който управляващите организираха преди два дни в своя подкрепа:

„По принципа организирането на протест в подкрепа на дадено правителство е леко странен жанр, но имаше конкретен повод – приемането на България в чакалнята на еврозоната.“ По думите на вицепремиера автобусите с поддръжници на ГЕРБ не били контрапротест.

На въпрос дали смята, че управляващите ще платят политическата цена заради действията на главния прокурор, срещу когото също е протестът, Дончев отговори:

„Аз не можах да разбера защо трябва да се иска оставката на правителството заради действията на главния прокурор. Освен това, не мога да разбера защо, когато арестуват действащ министър, заместник-министър, това е добре. Когато има проверка по отношение на президентски съветник – това е лошо. Не мога да го разбера.

От години разговорът е колко страшна корупция има в България. И когато някой предприема конкретни действия за борба с корупцията, срещу конкретно лице, това е лошо. Как водим двата разговора едновременно?“

Той коментира и превишили ли са правомощията си полицаите, пребили жестоко младо момче на протеста. „Болно ми е, когато се стига до ситуация, при която едни български граждани се налага да е бият с други, особено, ако едните са с униформи. Тече проверка, която ще установи има ли нередни действия от страна на полицейски служител. Няма как, ако един полицай е нападнат, да не отвърне”, заяви Дончев. Според него момчето не е с агресивен профил и в сблъсъка може да е станало невинна жертва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

20

Нострадамус

13.07 2020 в 13:51

Нещо странно и безумно се случва в държавата, не визирам растящото недоволство и многохилядните протести срещу правителството, а това,
че Борисов е дал нареждане в държавната администрация да се раздават пари на калпак.
Това пише в профила си Фейсбук-потребителят Шилдар Българов.

11719

19

Краси

13.07 2020 в 13:43

А, по-добре да не подавате оставка, изкарайте си поне един мандат докрай и на редовните избори ще си получите заслуженото - 10 %, ако стигнат и толкова.
Това за обществото е по-изгодният вариант, защото ще се отървем от примитивната мутренска паплач веднъж завинаги.

6589

18

stanimir_13

13.07 2020 в 13:07

Ама не я обмисляйте! Подавайте я!

4040

17

jovo

13.07 2020 в 12:55

Самозабравилите се управници рано или късно свършват доста зле и колкото по-късно, толкова по-зле свършват.

4164

16

Egocentric Eccentric

13.07 2020 в 12:52

Тоя да спре да се дърви по телевизора и да се прай на строг и важен, че е баси смешния.

Ако изцепи още веднъж няква идиотщина за гражданска война дето щели да я спечелят окончателно ще докаже че са се самозабравили фатално

2975

15

ДЕБЕЛОТО ПРАСЕ ВИ ДЪРЖИ НА КАИШКА, СКАЧАТЕ СПОРЕД ТОЯГАТА НА АМЕТ ДОГАН!!!!! ТОВА СА ВИ НАЧАЛНИЦИТЕ - КАКВОТО ВИ КАЖАТ ТОВА СТАВА!!! НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ БОКО СПЯЩАТА КРАСАВИЦА!!!

4022

14

„Не "ОБМИСЛЯМЕ" оставка на кабинета"!!!

17156

13

aviatora

13.07 2020 в 10:32

Искаш-неискаш народът ще ви изрине, нагли герберски мафиоти!!!

4132

12

Генката

13.07 2020 в 10:28

Вие въобще нещо обмисляте ли? Правите, каквото му мине през главата на неадекватния ви вожд. Проблемът му е, че ако сдаде властта няма да може да крие далаверите си при служебен кабинет на Радев. А по-големияте му проблем е, че ще го схрускат сегашните му ортаци, ще хвърлят всичко на неговата глава, и пачките в шкафчето няма да му стигнат да се защити. Вие, сладури, в кабинета, отдавна сте се превърнали в Отдел "Крепежен" и крепите топките на този примитив. Имахте шанс, имаше разделителна линия, която можеше и да не преминете - записа с гнусните изказвания и снимката с пачките. Но седяхте с него като н*срани, въртяхте очи и се хилотихте. Срам за вас, който ще носят и децата ви!

20696

11

Новак

13.07 2020 в 10:24

Малко странично, но все пак по темата - същият този господин отговаря за електронното правителство и сигурност. Колко пари откраднаха покрай това никога няма да разберем, но поне да бяха направили нещо. Днес се обявява класирането на седмокласниците и от сутринта сайтът на Министерство на Образованието не работи - unknown error. И това при положение, че максималното хипотетично натоварване едва ли достига 100 К заявки. Натоварване, с което би се справила що годе читаво направена система в рамките на 50К лв. бюджет.
Нали сме номер 1 в света на IT - защо поне един свестен сайт не направихте?
И той говори, че държавата и народът имат нужда от тях и няма да си подадат оставките!?