Томислав Дончев: Не очаквам Борисов да върне Бисер Петков

Да си министър означава да си и политически говорител, заяви вицепремиерът

OFFNews 01 декември 2019 в 13:00 2467 0

В демокрацията е напълно нормално различни обществени групи да изразяват различни позиции.

Това каза пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев по повод появилите се протести от различни организации срещу оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Той заяви, че не очаква премиерът Бойко Борисов да върне Петков на поста министър, след като самият Борисов поиска и получи оставката му.

"Не мисля, че има конкретен случай, особено от последните дни, което да е причина за това решение на премиера", каза Дончев.

Според вицепремиера мотивът за поисканата оставка е бил неизпълненото очакване на премиера за по-високо темпо и по-високи резултати в Министерството на труда и социалната политика.

"От един министър се очаква да бъде и политически говорител. Наред с добрите неща, които се случиха, в обществото се разразиха и немалко драми, някои от които не успяха да бъдат обговорени достатъчно адекватно публично, една от тях тече и в момента - създадената почти масова обществена психоза, че някой има намерение да взема децата на българите и да ги праща не знам къде", коментира още Дончев. Според него тази тема не е била обяснена достатъчно добре не само от социалното министерство, но и от Министерството на образованието, здравното министерство, народните представители и от целия кабинет.

"Да си на министерска позиция и да си само експерт, означава да не използваш целия потенциал на позицията", категоричен бе вицепремиерът Дончев и обясни, че министърът трябва да прави политики и с публични послания: "Едно добре скроено публично послание има по-голяма публична мощност дори от закон".

Томислав Дончев не уточни дали вече е взето решение за наследник на Бисер Петков на поста министър на социалната политика.

Вицепремиерът заяви, че да се правят промени в правителството не е нов момент в политиката.

Бюджет 2020 

"Нямам очаквания да има проблем с приемането на Държавния бюджет за 2020-а година", заяви Дончев. Той уточни, че няма промяна в политиката на правителството, от гледна точка на основните му приоритети, и затова не се предлага различен бюджет от предлаганите в предишни години.

"Всяка критика трябва да бъде чута и осмислена. Не е имало бюджет, който да е приет с пълен консенсус", коментира той.

Срещата Борисов - Тръмп

Тези срещи отварят много възможности. Въпрос на достатъчно упорство и добре премерени действия на правителството, за да доведат до резултат. Сферите са енергетиката, сигурността и икономическото сътрудничество, каза Томислав Дончев. Според него за енергетика се разсъждава обикновено в идеологически категории - "по координатната система Изток - Запад". Той уточни, че газовата карта на Европа се променя динамично, вече има гъвкави решения.

"Ключовите думи са конкуренция и диверсификация", заяви Дончев и уточни, че умните правителства се опитват да осигурят конкуренция, а това означава избор, но това означа и сигурност.

Прокуратурата и КПКОНПИ

Прокуратурата и КПКОНПИ са само част от инструментите, които трябва да борят корупцията. ... Те трудно биха могли да се справят без сътрудничеството на различни държавни служби, коментира вицепремиерът.

"За да стигнем до състезание с един кандидат (Иван Гешев за главен прокурор - бел.ред.), до голяма степен вина има процедурата. Ако акцент е бил сложен върху състезателността, е трябвало да бъде отворена възможност повече типове институции, дори граждани да излъчват кандидати. Това с алтернативен кандидат, оставен на правителството, е много спорна, да не кажа - опасна конструкция", заяви Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови