Трайте, перничани: удължиха бедственото положение

OFFNews 27 януари 2020 в 22:17 4081 0

Снимка OFFNews

Неразрешимата водна криза в Перник принуди областния кризисен щаб да вземе решение за удължаване на срока на обявеното бедствено положение.

Това официално е обявил областният управител Емил Костадинов, цитиран от местния сайт За Перник. Решението е взето след внесеното искане на кметската управа за същото.

„Предстоят ни много мерки, които трябва да бъдат изпълнени през следващите седмици и месеци. Особено важно за Перник е изграждането на съоръжението, което ще ни свърже с водопреносната мрежа на Столична община“, заяви общинският кмет Станислав Владимиров след заседанието на щаба.

Той добави, че това е единственият изход, с който може да бъде осигурена вода за питейно-битовите нужди на перничани. Владимиров коментира, че вече тече подготовка по изграждането на това съоръжение, има решение на пернишкия Общински съвет, а утре предстои такова да бъде взето и в София. Той допълни, че са приключили подготвителните работи за подмяна на водопреносната мрежа в града.

“Изпратихме запитвания към камарата на инженерите, оттам ни бяха подадени фирми, които биха могли в бърз порядък да се справят с подмяната на по-голяма част от водопреносната мрежа, за да не губим вода“, обяви Станислав Владимиров, цитиран от регионалното издание Перник Нюз.

„И днес имах разговори с ръководството на ВиК-дружеството. Това, че се очакват няколко дъждовни дни ще увеличи срока, в който ще вземаме вода от водовземната кула, а не от основния изпускател на язовир „Студена“. Дори и да не завали, според разчетите на ВиК вода ще има до месец април. Перничани трябва да бъдат спокойни, че няма да има период, в който ще останем без вода за питейно-битови нужди“, подчерта кметът на Перник.

След обявяването на бедственото положение са почистени всички водохващания, които осигуряват приток към язовир „Студена“, направени са проучвания за сондажи и вземане на вода от пещерите в карстовия район. „Извървяха се и процедурните стъпки за ремонта на пречиствателната станция и за подмяна на водопреносната ни мрежа. Не можем обаче все още да достигнем изравняване на притока и разхода на вода в язовир „Студена“, уточни Владимиров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови