Трифон Трифонов, Коалиция „ ВЪЗХОД ”: За какъв ЕС съм готов да работя

OFFNews 22 май 2019 в 17:51 5129 0

Тихо и почти невидимо, в нашето общество се насажда откровен евроскептицизъм и ако човек се заслуша внимателно, ще реши, че отиваме на война срещу, а не за единение на Европа. Някои хора сякаш забравиха какви възможности ни дава Европейският съюз. Какво обаче си избираме ние – хитруването да дребно, безпрецедентните кражби и корупция (практически няма обществена поръчка, от която да не се краде), забележителното пренебрежение и арогантното чувство за безнаказаност на „елита”. И ако някой се пита как се твори разочарование и недоверие - ето как! А понеже трябва да има виновен за тези откраднати надежди и възможности, и по традиция това трябва да е някой друг – нарочваме Европейския съюз. Още от древни времена оправданието за некадърно управление, за разрешаване на вътрешно-политически и социални проблеми, е измислянето и посочването на външен враг. 

За какъв ЕС съм готов да работя аз:

1. СИГУРНОСТ

Този съюз е най-големият гарант за мира в Европа и постигна този мир за повече от седемдесет години. Конфликти и дори кръвопролития имаше само в онези страни от континента, които не прегърнаха идеята за единство, свобода на инициативата и висок жизнен стандарт. Създаването на обща европейска армия пък би бил най–силния сигнал за единство и най-ефективния способ за защита на външните граници на ЕС.

2. КУЛТУРНА ИДЕНТИЧНОСТ

Аз съм човек на културата – хората ме познават като изпълнител на поп-музика, освен това съм и преподавател по музика. Вярвам, че в рамките на девиза на ЕС за „единство в многообразието”, ние имаме възможност при запазване на нашата идентичност, да развием и представим по-добре своята култура и историческо наследство. Това може да стане като спрем кражбите през схеми като „къщи за гости” и се възползваме от възможностите на различни европейски програми и проекти, но при условията на строг и споделен с европейските ни партньори контрол..

3. РЕД, ЗАКОННОСТ И КОНТРОЛ

Огромен проблем е начинът на усвояване и контролът върху средствата от европейските фондове. Европейските данъкоплатци с право се възмущават от злоупотребите в страни като България. Това поражда нови вълни от евроскептицизъм сред хората. Контролът бе оставен почти изцяло на вътрешното ни законодателство и националните правораздавателни органи, а те не могат ефективно да контролират и наказват самите себе си и онези, които са ги избрали. И не само, че не би било обидно, ами е крайно необходимо отстояването на единна европейска политика в областта на правораздаването, борбата с корупцията, картелите и престъпността. Неин основен инструмент е бъдещият европейски главен прокурор, защото това ще даде недвусмислен сигнал за сериозността на проблема и решимост за неговото смело решаване.

Евроизбори 2019

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови