Трима от екипа на Иванчева в битката за 'Младост'

Юлиана Ончева 02 октомври 2019 в 08:11 7090 1

Столичният район "Младост" е уникален случай в съвременната българска история. Преди 3 г. Десислава Иванчева го спечели като независим кандидат за кмет срещу Мария Илиева от ГЕРБ на извънредни избори.

Сега Мария Илиева отново е претендент за поста. Срещу нея се изправят трима от екипа на Иванчева.

Биляна Петрова е бившата заместничка на Иванчева и също като нея в момента е под домашен арест. Румен Русев бе другият й заместник, който в момента е и.д. кмет на района. Главният й архитект Стефан Стефанов е третият претендент. 

Румен Русев сега е издигнат от Атака. Той зае мястото на Иванчева, въпреки желанието й, изразено от килията, да я наследи друг от заместниците й. СОС гласува Русев да е районен кмет. Той не изпълни и волята на Йорданка Фандъкова да уволни главния архитект на общината Стефан Стефанов, защото е издал разрешение за строеж в градинка до блок 401 в "Младост" 4. 

"По моя заповед работна група с общински съветници от всички политически сили, главният архитект на София Здравко Здравков и кмета на „Младост“ арх. Русев, от няколко месеца разглеждат проблемните имоти в „Младост“ с предвидено застрояване, които искаме да запазим като градини и зелени площи. Днес разбрах, че докато текат преговори за преместване на тези имоти на общински терени, главният архитект на район „Младост“ е издал разрешение за строеж на един от тях - при бл. 401 в „Младост“ 4. Това освен явен саботаж на преговорите е и провокация към нашите общи усилия с общинския съвет да запазим за зелени площи терени, които са междублокови пространства и градини", заяви тогава Фандъкова. 

Разрешението за строеж е издадено през май и е в сила от 6 юни. То е за жилищна сграда с подземни гаражи до бл. 401 в "Младост 4". Проектът е на фирмата "ДЛД Младост", която е част от строителното дружество "ДЛД Инвест". Заради него в квартала имаше протести. За това този проект беше стопиран от предишния кмет на района Десислава Иванчева. Сега обаче е разрешено изграждането на сграда със застроена площ над 4700 кв. метра

Стефанов обаче бе защитен от Иванчева и Петрова. Той обясни в своя позиция, че издаденото на 20 май разрешение за строеж при бл. 401 в "Младост" е резултат от професионално извършена работа, при спазване на законоустановени процедури и срокове, във връзка с искане за издаване на такова разрешение от страна на собствениците от 2 октомври миналата година. По думите му от внасяне на инвестиционния проект до издаване на разрешение за строеж са изтекли почти осем месеца. Стефанов обясни, че след разглеждане на инвестиционния проект и приложените документи са били установени непълноти и забележки, за които на инвеститора са изпращани няколкократно писма. След отстраняване на забележките инвестиционният проект е одобрен и е издадено разрешение за строеж на 20 май.

През 2017 г. по инициатива на район "Младост" са водени разговори за евентуална замяна с равностоен общински имот, но със заявление 04.10.2018 г., собствениците на имота заявяват, че поради липса на резултат от преговорите в рамките на една година, те не искат имота им да бъде заменян с друг и желаят да започне строеж. Арх. Стефанов посочи, че не е бил информиран за създаването на работна група и нейната работа за посочения имот.

Сега арх. Стефан Стефанов е кандидат за кмет на "Младост", издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП. На миналите кметски избори БСП пак подкрепяше Стефан Стефанов, но не този, а генерал от резерва, което е само цветен детайл от надпреварата в "Младост".  

Предишният Стефанов през 2016 г. остана трети, надеждите за сегашния Стефанов през 2019 г. са да победи. 

На първи тур на предишните избори ГЕРБ водеше чувствително, а Иванчева отиде на балотаж само със 17%.

Резултатите от изборите през 2016 на първи тур

Емил Емилов Атанасов БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ 1496 3.11%

Магдалина Полинова Ръжева Политическа партия Движение 21 1393 2.89%

Феодор Йорданов Марчев ПП Движение за радикална промяна Българската пролет 170 0.35%

Людмила Станойчева Божилова-Николова КОАЛИЦИЯ РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК 5358 11.13%

Иван Петров Атанасов Българска Социалдемокрация – Евролевица 354 0.74%

Елена Георгиева Карабойчева НОВА АЛТЕРНАТИВА 812 1.69%

Мария Йорданова Илиева ПП ГЕРБ 12796 26.57%

Венцислав Емилов Мицов ПП Глас Народен 2499 5.19%

Момчил Иванов Якимов ДЕОС 452 0.94%

Стефан Дянков Стефанов МК "БСП лява България" 7692 15.97%

Мария Йорданова Цветкова "ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ – НФСБ, АТАКА и ВМРО" 4050 8.41%

Васка Илчева Горанова АБВ – ГЕРГЬОВДЕН 2428 5.04%

Десислава Петрова Иванчева Независим кандидат 8660 17.98%

На втори тур обаче всички играха срещу ГЕРБ и Десислава Иванчева, която тогава бе подкрепена от партия "Нормална държава" на Георги Кадиев, получи 59,82%, а Мария Илиева остана само с 34,76 на сто от гласовете на избирателите от района. 

Мария Илиева сега отново е кандидат за кмет на "Младост" - от ГЕРБ/СДС. Синдром "еднакви имена" в нейната кампания бе подкрепата от попзвездата Мария Илиева. Претендентът за кмет е икономист по образование. Владее английски, френски и руски. Работила е по социални проекти в район “Младост” и е част от кампанията, която събра средства за изграждане на първия православен храм в района. Основната критика срещу Илиева е, че не живее в "Младост". В личен план за Илиева още преди две години се разбра, че е свирила на китара като ученичка, а заедно с двете си деца и съпруга си обичат да карат колела. Обича да разпуска и с народни танци. 

Кандидатите за Младост сега

Валерия Александрова Кардашевска-Ранчева, ПП БЗНС 

Александър Стоянов Стоянов, СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ (СДП)

Румен Атанасов Русев, ПП АТАКА

Дафинка Илиева Томова, ПП ДВИЖЕНИЕ "НАПРЕД БЪЛГАРИЯ"

Евгения Василева Димова, коалиция Ние, Гражданите

Мария Йорданова Цветкова, ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ

Красимира Кирилова Шаламанова, Национална Републиканска партия

Владимир Милчев Апостолов, партия на ЗЕЛЕНИТЕ

Боян Младенов Захариев, ВЪЗРАЖДАНЕ

Пламен Георгиев Александров, Земеделски съюз "Ал. Стамболийски"

Александър Пламенов Лазаров, Политическа партия МИР

Лилия Алексеева Раденкова, ВОЛЯ

Димитър Александров Митев, Движение ЗАЕДНО за промяна

Светозар Иванов Маджов, "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ" (ДА България, ДСБ, Зелено движение),

Мария Йорданова Илиева Местна коалиция ГЕРБ /СДС/ 

Стефан Кирилов Стефанов, ИК Стефан Кирилов Стефанов. 

Биляна Емилова Христова-Петрова чрез ХДПБ. 

Кандидатът на "Демократична България" Светозар Маджов е инженер по горско стопанство. Има завършена магистратура по Бизнес администрация, както и специализация по Пътно строителство. Работил е дълги години като ръководител на различни производствени и търговски предприятия и като консултант в областта на строителството. В момента е главен асистент в Института за гората към Българската академия на науките. 

Вотът в "Младост" през 2016 г. бе своеобразен тест за по-малките партии, номинирали кандидати за кмет преди парламентарните през март 2017 г. Тогава имаше протести срещу презастрояването и всички се обединиха срещу ГЕРБ. Дали сега ще стане така - предстои да видим. "Младост" обаче е знаков, защото по население е колкото някои от големите областни градове и евентуален пробив в него ще разклати позициите на управляващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4245

1

rrr11

02.10 2019 в 10:31

Русев и Стефанов са продажници и са ги пуснали на изборите за да вземат гласове от Биляна Петрова. Целта е кметица да стане герберската калинка от Красна поляна, която никога не е стъпвала в Младост.