Турското посолство не потвърждава, но и не отрича за Доган и Пеевски

OFFNews 11 февруари 2016 в 15:00 4022 3

В посолството на Република Турция нямат официална информация за наложената забрана

Турското посолство няма официална информация за забрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция. Това съобщи по телефона за OFFNews служителка на посолството. Нито потвърждаваме, нито отричаме информацията за забраната, дипломатично уточни служителката. 

Часове по-рано обаче посолството потвърди пред "Дневник": "Във връзка с отправени към посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски бихме искали да потвърдим, че забраната е факт", гласи официалното съобщение на посолството, цитирано от електронното издание.

Пред OFFNews говорителката на МвНР Бетина Жотева каза, че не са информирани от турското посолство за случая. Според нея няма практика министерството да бъде уведомявано за налагани забрани български граждани да посещават други държави.

Новината за забраната бе публикувана тази сутрин от водещия турски всекидневник "Сабах", който е близък до президента Реджеп Тайип Ердоган. Медията цитира телевизия Star, според която мярката срещу Доган е наложена заради "антитурските му позиции след кризата с руския самолет".

Двете медии припомнят, че Лютви Местан, който към момента на инцидента със сваления руски боен самолет Су-24 още бе лидер на Движението за права и свободи, е бил изключен около месец по-късно след реч на Доган. В нея почетният председател на партията определи позицията на Местан като "политическа грешка" и допълни: "Докато аз бях начело на партията, не позволих на ДПС да бъде пета колона на друга държава."

Турските медии пишат още зад свалянето на Местан от поста му стои и депутатът Делян Пеевски, чиито медии са публикували материали Турция след инцидента със самолети, "а турските дипломатически представителства в България бяха посочени като мишена". Изданията припомнят агентурното минало на Доган, скорошната публикация на "Шпигел" за Пеевски и посочват, че контрабандата на цигари в Турция, идваща от България, "опира до близкия с руските олигарси - Пеевски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!