Турция и нова бежанска вълна от Сирия са заплаха, прогнозира Цветлин Йовчев

OFFNews 10 април 2017 в 09:02 3566 4

Турция и нова бежанска вълна от Сирия са заплаха, прогнозира Цветлин Йовчев

Непредвидимостта на Турция и новите процеси в Сирия са предпоставка за нова бежанска вълна и заплаха за сигурността. Това прогнозира пред bTV Цветлин Йовчев - бивш шеф на ДАНС и вътрешен министър в правителството на Пламен Орешарски. 

По думите му със сигурност от Сирия може да се очаква нова бежанска вълна. Освен последните атаки там, основна предпоставка за населението да напуска страната са и икономически причини. Подобна е и ситуацията в Северна Африка. "Без значение какво ще се случи с Асад, кризата ще се засили в Сирия и ние можем да очакваме поток от там", каза Йовчев. По думите му Турция е непредвидим политически играч. Според него очакванията са референдумът в страната да мине и ще гарантира еднолична власт с човек, "който иска да изнесе проблемите си навън".

Йовчев обясни, че българската стратегия за национална сигурност се нуждае от ревизия. Документът, който е от 2011 година, не отразява средата и не е адекватен на ситуацията с войната в Сирия и бежанската криза, смята Йовчев. Според него документът трябва да вземе отношение и за намесата на държави във вътрешните работи на страната. За това са необходими и нова отбранителна доктрина и доктрина за външна политика. 

Според него в момента страната ни трябва да е изключително внимателна по отношение на Сирия и Турция. Страната се нуждае от силна дипломация, "внимателни изказвания и преосмисляне изцяло на концепцията ни за национална сигурност". "Единствения начин да гарантираме националната сигурност минава през членството ни в НАТО и ЕС", каза още той.

По думите му атаката с боен газ в Сирия е брутален акт, който нарече "провокация", тъй като от военна гледна точка нито една от страните в конфликта не може да извлече предимства и ползи. "Дългосрочното решаване на въпроса в Сирия е без Асад", каза още той. 

По думите му новото българско правителство ще бъде стабилно, ако има разбирателство и от двете страни. Това обаче щяло да бъде трудно, защото партиите имат различни ценности и визии за бъдещето на страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

4

Nik68

10.04 2017 в 14:52

Кой беш този прославил се с бял автобус човек, май. Той не можа да се оправи със студентчета голобради, тръгнал да коментира глобални въпроси.

13507

2

Закостеняло, комунистическо мислене. Заплахи за сигурността, шизифренична параноя! В ЕС сме, трябва да се притесняваме за Путин, Кемтрейлса и силиконовите цици на онази мацка, от кеча.
Какво значи заплаха? Да мислим бизнесменски – това е възможност да приватизираме границите на клетата ни Майковина, бе!!! Щом държавата не може да се грижи за границите и вижда в клетите мигранти заплаха, да ги дадем на честните частници. БХК и Америка за Булгаристан ще лайкнат идеята ми якоОооооО!!!
Рефюджис Вилкомен!
Следващия път, преди да се притесняваме за глупости, задайте си въпроса:
-Съвместим ли е хладилникът ми с моя Айфон???? :D