Управляващите със спешни законодателни промени за улесняване на донорството

OFFNews 17 октомври 2018 в 14:10 1267 0

Управляващите подготвят спешни законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство у нас. 

Това стана ясно от брифинг в Министерския съвет след среща на премиера Бойко Борисов с роднини на 29-годишния Адриан Петков, който почина, докато чакаше за белодробна трансплантация. За законодателните промени съобщиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и председателят на здравната комисия към парламента - Даниела Дариткова от ГЕРБ. 

"Решението на Комисията по здравеопазване е в спешен порядък да се ангажира със законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България. Смятаме, че всичко това ще даде добра нормативна основа, за да се развие системата за донорство и това да стане мисията, която да продължи семейството на Адриан, въпреки преживяната загуба", коментира Дариткова. 

Ще бъде направена и кампания в подкрепа на донорството. "Трябва да се проведе донорска кампания, защото без да имаме донори няма как да спасяваме хората. И ще направим всичко възможно да изградим необходимия капацитет донорството
и трансплантациите да се извършват в България. Свързал съм се с мои приятели от други страни, които да ни помогнат това да се случи в България", коментира Кирил Ананиев.

Здравният министър добави, че България годишно трябва да има по 70 донора, за да стане редовен член на „Евротрансплант, а в момента са под 10. „Ако съберем необходимото донорство, можем да ползваме клиниките в Европа, които са на много високо равнище. Започнали сме работа по този въпрос и по изграждането на капацитет у нас, но той отнема продължително време", добави той.

Братът на Адриан – Алберт Петков, каза след срещата, че е доволен от разговора и постигнатото решение след него.

"Хората трябва да разберат колко е важно да не погребваме шансовете на другите. Съгласни сме да работим за хората, чакащи трансплантации. Но първо трябва да обърнем внимание на българското, а след това и на другите решения. Трябва да взимаме пример от братчето ми и от хората, които бутат нещата, за да стават. Не трябва нещата да са „болен здрав носи“. С г-н Борисов и Министерството на здравеопазването ще направим всичко възможно хората да станат по-информирани относно донорството. Вярвам, че те ще разберат същността. Всичко зависи от нас", каза Алберт Петков.

Здравният министър Кирил Ананиев пък съобщи, че е възложил съм проверка по случая с починалия Адриан Петков."За да разберем кой е сгрешил и да си понесе отговорността, така че да не се повтарят грешките", уточни той.

Ананиев каза още, че е разпоредил да бъде направен регистър на всички хора, които имат нужда от белодробни трансплантации. "Да бъдат наблюдавани през цялото време, за да имаме пълна информация за състоянието им по всяко време", добави министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови