Управляващите се отказват от предложението за болничните

OFFNews 19 ноември 2019 в 10:51 5352 5

Снимка БГНЕС

Бойко Борисов

Управляващите се отказват от предложението първия ден от болничния да се плаща от работещия. То няма да бъде внесено за обсъждане в Народното събрание, заяви Бойко Борисов, цитиран от БНР.

„Абсолютно са прави хората и аз затова не се съгласих. Затова няма да го входирам“, каза премиерът и продължи: „Да накажем истински болен да си плати той първия ден заради тарикатите. Хайде като сме нация, ако толкова искаме – демокрацията е хубаво нещо, но всички ние трябва да се борим за нея, да я подпомогнем. И медиите с разследвания и това (безпричинните болнични) да стане изключение, а не правило. Нетърпимостта в хората искам да я видя. Защото като се вземе такъв болничен, вземат от вашите пари, от нашите пари“.

Първоначалното решение бе взето на коалиционен съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти на 14 ноември, огласи го Валери Симеонов. То предизвика сериозно напрежение, синдикатите заплашиха със стачка, а един от тях - КТ "Подкрепа" - и че ще напусне Съветът за тристранно сътрудничество. От КТ "Подкрепа" бяха категорични, че тази мярка би принудила хората да ходят болни на работа. Според лекарите това ще накара хората да не използват болничния за остри заразни заболявания, което ще допринесе за развитието на епидемии.

За да смекчат ефекта, от ГЕРБ обявиха, че правилото първият ден от болничните да е за сметка на работника няма да важи, когато отпускът се взима за гледане на болно дете и при трудова злополука. Напрежението обаче продължи да се нагнетява.

От БСП също се обявиха категорично против прокарването на такова решение и го определиха като несправедливо. Според тях аргументът, че спирането на парите за първия ден от болничния би решил проблема с увеличаването на фалшивите болнични е признание на управляващите, че не могат да се справят.

"Вместо контрол и наказание на тези, които издават фалшиви болнични, вие наказвате изрядните работници и ги лишавате от правото да получат обезщетение - заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. - Тези, които работят, внасят си осигуровките дисциплинирано в държавния бюджет и в случай на заболяване имат право да получат обезщетение от собствените си пари, няма да го получат. Те ще бъдат наказани. Работиш, плащаш, и когато се разболееш – не можеш да получиш обезщетението от това, което сам си платил."

Аргументът, че в много държави от ЕС е така, се оказа, че също не издържа проверката. Преглед на "Подкрепа" на законодателството в страните от ЕС показа, че не в 14, както се твърдеше от работодателски организации, а в едва 5 държави в ЕС работниците не получават плащания от първия ден. Впоследствие в 2 от тези пет държави работодателят, не осигурителният фонд, поема отговорността за заболелия служител. Cред единствените три държави, в които бизнесът няма никакво отношение към болничните, е офшорката Кипър.

На въпрос кой е направил предложението финансовият министър Владислав Горанов отговори, че предложението е на управляващата коалиция и е в пакет с други мерки.

В момента първите три дни болничен се поемат от работодателя (осигурителя), като той заплаща 70% от среднодневното възнаграждение. Остатъкът от болничните се заплаща от НОИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

5

Новак

19.11 2019 в 18:10

Тази пушилка беше нарочно вдигната, за да се свърши нещо друго. Какво стана напоследък - Цацаров на мястото на оня с барбекюто, а и самия скараджия тихо и кротко по към Валенсия. Те си направиха хилядолетния райх - вече никой може да им отнеме накраденото.
А раята нека се кефи, че и оставиха да се чувства, че е прецакала държавата с болничните около почивните дни. Все по-тъп и малоумен народ! Напълно си заслужава да го газят.

12392

4

мгергов

19.11 2019 в 14:45

И по-добре, предложението беше супер тъпо и щеше да създаде още повече проблеми.

6145

3

kokoten

19.11 2019 в 12:48

Мутрягата-спасител на нацията...от работа и държавни дела,Той не може да следи какво прави сганта около него и тя започва да клати държавата с нейния стремеж да открадне колкото се може повече....о,времена,о,нрави....Време е да изринем обора...

4534

2

Общинар

19.11 2019 в 11:55

Бокича май нарочно мина изотзадзе на Горанов. Демек, прекара го! Сега Влади е още по омразен, а Боко е добрия бащица. Казано накратко, премиер ще си е Батко, да не се напъва Владко!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

19.11 2019 в 11:26

Ми то от джиткане с Жипката,
матряла забрави кой е благодетеля в територията му..
Тъй де!!
Някакви си главанаци ли, олигофрени ли му разбъркват държавата..
И УЖ водачите на робите са готвят пак да му викат под прозорците..
И хоп.. Идва той - добрия старец и оправя нещата..
Стареца не беше ли за коледа?
Ма нея ей я дее..
Пак Баце ша даде по некой лев и на пенсионерите.. Нъл е ларж, че и добричък..