''Управляващите се приравниха с най-мракобесните групи в БКП от '90 и '97''

Ако следват тази линия, ще последват политическата съдба на Комунистическата партия - предупреждава евродепутатът Радан Кънев

OFFNews 15 юли 2020 в 12:17 4833 0

С определянето на десетки хиляди протестиращи, предимно млади хора, формирани като личности в eвропейска България, като "лумпени", "платени агитки", "криминални банди" и "тиня на обществото", управляващите се приравниха с най-мракобесните групи в БКП през '90 и '97 г. - пише евродепутатът Радан Кънев днес и предупреждава, че те ще последват политическата съдба на БКП през '90 и '97, ако следват тази линия.

С думите си той адресира казаното от политици от средите на управляващите,  в контекста на продължаващите вече седмица и разрастващи се всекидневни протести. Нагнетявани от дълго време, искрата им запали грубото изблъскване на съпредседателя на Демократична България, бивш правосъден министър и вицепремиер Христо Иванов от брега на парк "Росенец" обратно във водата на Черно море от въоръжени анонимни охранители, наречени от него "гавазите на Доган", а от президента Румен Радев - служители на Националната служба за охрана, чийто началник скоро след това се раздели с поста си по волята на държавния глава.

Случката от 7 юли край "морския сарай на Доган" до нефтеното пристанище на "Лукойл" бе излъчвана на живо в интернет и последвана от "масово плажуване" на държавния каменист бряг, пазен от частни охранители от гражданите на държавата.

Последва и прокурорска акция в президентството, претъсвания, задържания. Същата вечер противници на държавния глава инициираха протест в негова защита, а самият президент излезе сред множеството с призива "Мутри - вън!".

"От нас, от всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии. Българската мафия е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме, защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот, защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана" - заяви президентът.

Оттогава насам протестът продължава всяка вечер. Хиляди се събират на площада в "триъгълника на властта" - Ларгото, София. Към столицата се присъединиха още и още градове. Провокатори опитват да опорочат мирния протест с искане за оставки: на правителството, на главния прокурор Иван Гешев. Снощи бяха хвърлени бомбички, ранени бяха трима души. Шестима бяха арестувани.

"Протестирам срещу БКП от '89, когато бях на 14. Сега съм на 45. И продължавам... За тези 30 години и аз се промених, и България се промени много - предимно за добро. Промени се благодарение на непримиримостта на поколения и поколения българи. Промени се и БКП - днес най-голямата и най-твърдата й фракция твърди, че е "дясна"... - пише още в днешния си пост във Фейсбук Радан Кънев. - И не, не ми е тъжно, че днес протестират хората, които през '89 не са били родени. Нормално е, защото, както казваше Роналд Рейгън:

"Никоя битка не е последна. Всяко поколение трябва да обнови и извоюва за себе си безценния дар на Свободата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови