Урсула фон дер Лайен в София: Не обяви ресора ни в ЕК, похвали инвестициите в образование и иновации

OFFNews
29 август 2019 в 15:49 | 2497 |0

Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна днес с премиера Бойко Борисов в София в навечерието на сформирането на новия състав на комисията.

В брифинг след срещата председателят не коментира директно темата за ресора, който България би поела в следващия мандат. Тя обаче акцентира върху това колко важно е да се инвестира в цифровизацията, образованието и иновациите. 

"В България виждам колко големи са инвестициите в университети, училища, в заплатите за учителите", каза тя. И добави, че е впечатлена от ръста на БВР и "прекрасните ви постижения в заетостта".

"Тук съм, за да слушам много внимателно министър-председателят. С голям интерес ще изслушам Вашите приоритети и очаквания", заяви Фон дер Лайен.

Тя благодари на премиера за подкрепата (на кандидатурата ѝ за поста - б.р.). В края на изказването с жената с най-високия пост в Ес обобщи, че "вижда държава, която просперира и е готова за инвестиции в младите хора, иновациите, научноизследователска и развойна дейност."

"Аз изпълних едно от указанията на Европейската комисия да номинираме жена за еврокомисар, за да има баланс", каза на свой ред Борисов.

Сега Западът е длъжен да инвестира много пари 9в тази част на Европа - б.р.), след като много хора отидоха на Запад, добави премиерът.

Говорейки ѝ на "ти", Борисов заръча на Фон дер Лайен - "когато подреждаш ресорите, дирекциите, парите, с които ще разполагат комисарите, не бива да се спекулира с ресори, с договореното".

"Т'ва ако в България се случи да се затвори парламентът, представяте ли си какво ще пишете", вметна Борисов по повод на престоящото замразяване на парламентарната дейност във Великобритания преди датата на Брекзит.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !