Уседналостта не била обсъждана от служебното правителство

Радев се стреми към президентска република, обяви Цветан Цветанов

OFFNews 06 април 2017 в 09:28 3049 4

Уседналостта не била обсъждана от служебното правителство

Снимка БНТ

Оттегленият законопроект на Министерството на правосъдието за промени в Изборния кодекс не е бил обсъждан от служебното правителство. Това каза пред БНТ вицепремиерът Деница Златева. Самата тя научила за законопроекта, след като той бил публикуван за обществено обсъждане. 

Не мога да кажа какво е провокирало тази законодателна инициатива, но е факт, че министърът на правосъдието свали законопроекта от страницата и предприе други дисциплинарни действия в ресорното министерство, каза Златева.

От обясненията ѝ става ясно, че законопроектът не е бил подложен на междуведомствено съгласуване, защото тогава всяко едно от министерствата е щяло да даде своето становище. "Радвам се, че законопроектът е свален, защото всякакви такива предложения би трябвало да минат през едно широко обществено обсъждане, не само в рамките на правителство, което ги предлага, но и политически партии, представители на различни организации. Смятам, че е правилно решението на министър Павлова да свали този законопроект от сайта и съответно да не бъде подложен на обществено гласуване", каза още Златева.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред Нова тв, че президентът Румен Радев опитвал да изземе функции като упражнява законодателни инициативи. Повод за коментара му бяха твърденията на уволнения Любомир Талев за това, че текстовете за уседналостта са вкарани под диктовката на държавния глава. Според него Радев по този начин демонстрирал намеренията си за президентска република. 

"Явно Радев и БСП искаха да отклонят България от пътя ѝ, а той е свързан с Европа. На него му остават още две седмици в управление, в което носи персонална отговорност. Искам само да припомня, че на балотажа на президентските избори за Румен Радев гласуваха 54 хил. души в чужбина", заяви Цветанов.

Той добави, че няма как да се въведе уседналост само за имащите право да гласуват в Турция, тъй като тогава България щяла да бъде обвинена в дискриминация.

Пред bTV Борислав Цеков, който е член на правния съвет при президента, обясни, че среща с администрацията на президента е имало, но не знае дали Радев. По думите му подобни срещи са рутинни и е нормално, когато се засягат правомощия на президента, каквото е българското гражданство, да има съгласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

5

Denis Rizanov

08.04 2017 в 20:19

Йоанче, имаш много по-здрави от мен. Йончев ще ти ги предаде. Ако ли не, можеш да ги видиш на този адрес:

http://ow.ly/V54a30aGOOX

коментар 27
Въобще без излишни фантази и лични чувства. Простосие.имайката. Няма да те огрее.

42249

3

Denis Rizanov

06.04 2017 в 18:04

Не оказва се, че разни подлоги (като това уволнено и зализано човече) се опитват да вкарат в редки л@йна президента като качват на страницата на Министерство на правосъдието "проектозакон" без да е въобще такъв като се опитват да го препишат на Президента. Няма да се учудя да има такива мърсоли и от администрацията на роско плевелниев, която Радев остави!
Ето това е стината.
Къв закон, кви 5лв като няма още сесия на НС и депутатите не са се заклАли да служат на народа?!

16008

2

Nik68

06.04 2017 в 10:49

Оказва се, според изявленията на Деница Златева, че в служебното правителство не знаят какво правят, защо го правят и по чия воля го правят. И тяхната не е лесна - навили са се да го играят маши, но нямат право да казват, кой ги помества - нищо че това е обществена тайна.