Увеличават заплатите в общинските и областните болници

OFFNews 08 февруари 2019 в 13:14 4391 0

Снимка БГНЕС

С 25 до 40% ще бъдат увеличени заплатите в общинските болници, а от 10 до 15% - заплатите в областните лечебни заведения. 

За целта болниците ще получат 30 млн. лева допълнително, а отпускането им договориха Сдружението на общинските болници, здравният министър Кирил Ананиев, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов в Министерския съвет.

На общинските болници ще бъдат отпуснати 18 млн. лева, а останалите 12 млн. ще отидат в областните болници.

Увеличението на заплатите ще бъде диференцирано на база на обема на приходите през годината и процентът на разходи за персонал, уточни Ананиев, като посочи, че така общото увеличение за общинските и областните болници ще е 66 млн. лева - 28 млн. лева за общинските и 38 млн. лева за областните.

Ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общинските болници в населени места, където няма други лечебни заведения. Приходите, които получават от НЗОК, са сравнително ниски, по обективни причини, защото броят на пациентите е по-малък, допълни той.

Министърът обясни, че ще се работи за преструктуриране на общинските болници, за да се повиши тяхната ефективност. В следващите седмици ще се направят и промени, за да могат болниците да увеличат обема и обхвата на дейността си, стана ясно от думите му.

Постановлението за допълнителните средства за болниците ще бъде подготвено в ускорен порядък и може да бъде внесено в Министерския съвет още следващата сряда. Парите ще бъдат от държавния бюджет, като ще се осигурят с преструктуриране на разходите. Вече има и разпределени по болници, затова може да стане много бързо, каза още Ананиев.

На въпрос дали отпускането на допълнителни средства е свързано с предстоящите избори той коментира: "Не бих искал да обвързвам с евроизбори или местни избори това решение. Това е първа крачка по отношение на решаването на проблема с хората, които ежедневно се грижат за нашето здраве".

Увеличението на заплатите в областните и общинските болници идва след протести в редица градове, в които лекари и медицински сестри заплашиха да подадат оставки заради ниските възнаграждения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови