В Кърджали местните данъци и такси задминаха тези в големите градове

Вилдан Байрямова 10 януари 2020 в 15:51 4529 0

Кърджали

Снимка Вилдан Байрямова

По размер на обновените налози областният град вече задмина София, Пловдив, Варна и Бургас, в това няма никаква мотивация и логика, заяви днес управителят на Кърджали Никола Чанев.

Пред журналисти той подчерта, че ще обжалва в Административния съд решенията на общинските съвети от края на декември миналата година, с които драстично се увеличават местните данъци и такси, и таксата за битовите отпадъци. Само две от общо 7-те общини в областта - Ардино и Черноочене, не са повишили данъчната тежест за гражданите.

В общините Момчилград, Кирково и Крумовград поскъпва такса „смет“, в Джебел се вдигат местните данъци и такси. А община Кърджали е единствената, която увеличава местните данъци и такси, и таксата за битовите отпадъци с промени в две различни наредби, посочи Чанев.

Областният управител представи справки за местните налози в четирите най-големи града в България – София, Пловдив, Варна и Бургас. От тях става ясно, че данъкоплатците в Кърджали ще плащат по-високи данъци от София, Пловдив и Бургас и наравно с Варна.

Така средно по около 150 лева повече ще трябва да задели всяко семейство в Кърджали за имотните данъци и сметосъбирането след приетото решение на общинските съветници.

Според Чанев, който е бивш високопоставен служител на НАП, тези увеличения, освен че са изключително сериозни по своята тежест, са и крайно немотивирани. Той припомни, че преди 2 години след обжалване заложеното поскъпване бе отменено, но сега „за поредна година кметът Хасан Азис иска да навакса това, което пропусна през двете години, като увеличи местните данъци и такси в изключително голям размер“.

Областният управител уточни, че законодателят не му дава възможност да решава размера на местните данъци и такси съгласно това, което смята за правилно или грешно, но има право на контрол по законосъобразността. Жалбите срещу решенията на общините Момчилград и Кирково вече са внесени, тези срещу останалите три се подготвят и през следващата седмица ще постъпят в Административния съд.

„В община Кърджали липсва каквато и да е адекватна мотивировка. Не звучи сериозно да увеличиш данъците и таксите с внушението, че това ще ти позволи да правиш повече инвестиции. Община Кърджали разполага с бюджет от 63 млн. лева за 2019 г. Това е изключително голяма сума. Пари има, няма компетентност. И това е нещо, което се набива в очи по време вече на тези 16 години управление на ДПС, начело с кмета Хасан Азис. Нямаме една поне направена сметка като хората. Действа се по модела – не ни стигат парите, нека държавата ни даде, а когато се отпуснат средства, те все не са достатъчни, защото някой не е направил правилната количествено-стойностна сметка“, коментира Чанев.

Той посочи още, че Кърджали няма изградено депо за отпадъци, а от 2012 г. не плаща и задължителните санкции за това. „Шестнадесет години едно и също мнозинство с един и същи кмет държи местната власт в Кърджали, резултатите са видими“, допълни Никола Чанев.

Запитан кое наложи 10-процентовото поскъпване на цената на питейната вода, което е и най-голямото в страната, той посочи, че през тази година предстои цялостната подмяна на магистралния водопровод. Проектът е втори етап от Водния цикъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови