В ЦИК заваляха сигнали за нередности в подготовката на местните избори

Даниела Добрева 12 септември 2019 в 15:48 1946 0

В ЦИК са постъпили 3 сигнала и 9 жалби във връзка с подготовката за местните избори, съобщи говорителят на комисията Александър Андреев. „Една от жалбите беше подадена срещу решението, с което ЦИК раздели приемането на изборните книжа и материали в София на три отделни пункта. В тази връзка ВАС прекрати делото, тъй като счете, че това е организационен проблем. Но препрати на Административния съд София град жалбите в останалата част“, обясни Андреев и допълни, че през изминалата седмица са били приети две нови принципни решения - за контрол и подпечатването на бюлетините и за назначаването на съставите на избирателните комисии, както и броенето на преференциите.

Андреев напомни, че един кандидат трябва да получи 7 на сто от действителните гласове, за да излезе на по-предно място в листата. Предстои да се разпишат правилата допълнителни разяснения в методически указания за преференциите.

В местните избори на 27 октомври ще участват 59 партии и 7 коалиции от общо 64 партии и 8 коалиции, обяви още Александър Андреев. Регистрация е била отказана на 5 партии и 1 коалиция, тъй като подадените от тях документи не са били в съответствие с изискванията. Национално движение „Единство“ и партия „Солидарност“ са "дисквалифицирани" поради ниския брой подкрепящи ги избиратели - под 2500, колкото е нужният брой за регистрация в ЦИК. Говорителят напомни условията за гласуване на български граждани в държави-членки на ЕС - те могат да заявят искането си да бъдат вписани в избирателните списъци и да упражнят правото си на глас. Гражданите, които на предходните избори са включени в избирателните списъци, ще бъдат вписани автоматично, освен ако не са изявили изрично желание имената им да бъдат отстранени от списъците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови