ВМРО иска военните, които ще се обучават за F-16 да служат поне 7 г

OFFNews 10 март 2020 в 18:55 5954 0

Милен Михов

Всички военнослужещи и цивилни, които бъдат командировани за обучение в чужбина, свързано със закупуването на нова техника, въоръжение или оборудване за нуждите на армията, да бъдат длъжни да служат поне седем години. В противен случай те ще трябва да възстановят част от разходите.

Предложението за промяна на Закона за отбраната и въоръжените сили е на депутата от ВМРО Милен Михов. То ще бъде разисквано от ресорната комисия в четвъртък.

От началото на годината се обучават пилоти и техници за закупените през миналата година осем самолета F-16 за 1.2 млрд. Лева. Михов предлага при напускане на работа по-рано неустойка да се удържа от дължимите обезщетения и други вземания, а ако парите не стигат, те ще се търсят по реда на Гражданския процесуален кодекс.

В аргументацията на предложението се посочва, че за обученията се дават сериозни суми и това е своеобразна защита на инвестицията, направена от държавата, а натрупаните знания и опит се реализират едва на третата година след обучението.

Ако идеите на Михов бъдат приети, те ще засегнат и моряци и пехотинци, тъй като е напреднал процеса за купуване на нови машини за пехотата за около 1.5 млрд. лева и нови многоцелеви кораби за почти 1 млрд. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!