ВМРО нарече Македония 'Франкенщайн' и поиска извинение от БСП, че съществува такава държава

OFFNews 13 юни 2018 в 13:00 4282 0

Депутатът от "Обединени патриоти: и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов нарече Македония "Франкенщайн" и поиска БСП да се извинят за съществуването на съседката ни.

"БСП първо трябва да изкупя вината си за това, че въобще съществува Македония и македонска нация. Те бяха част от процеса, за който още не са се извинили, навремето когато си създаваше македонската нация с решение на Коминтерна. Така че - да бъдат така добри да се извинят на българския народ и на македонските българи за този Франкенщайн, които създадоха самите те подкрепяха дълги години", каза депутатът от ВМРО пред журналисти в парламента. 

Попитан дали това е позиция на цялата група на "Обединените патриоти", Ангелов отгговори, че тя е само на ВМРО.

Ангелов обаче обяви, че ВМРО приветстват решаването на въпроса с името на Македония и се надяват то да бъде трайно. "Най-накрая между република Македония и Гърция се намери компромис, свързан с името. Така един проблем на Балканите ще бъде решен. Когато държавите около България са стабилни и нямат проблеми, тогава и българската държава ще е успешна и по-стабилна, каза още той.

Ангелов обясни, че България е приела името "Македония" още преди години и няма особено значение дали към него ще се добави географско понятие. На въпрос какво име според него е най-доброто име, Ангелов отговори: "Няма най-добър варинт, когато една държава си сменя името". Той каза още, че няма притеснения западната ни съседка да предяви теритотиални претенции към България, защото това е уредено в договора за добросъедство между двете страни.

Социалистите обаче са притеснени от "Северна Македония" и настояват България да изиска гаранции, че името няма да е предпоставка за териториални претенции към страната ни. Бившият външен министър и настоящ депутат от БСП Кристиан Вигенин обяви, че БСП иска да разбере какви гаранции смята да изиска правителството ни в тази посока.

"Подчертаваме, че България е признала нашата съседка под името Република Македония. Оценяваме усилията на двамата премиери от двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев да затворят един спор, който създаваше напрежение в нашия регион. В същото време припомняме, че името Република Северна Македония съдържа географско определение, което е в противоречие с многократно изразявана позиция на поредица правителства и президенти, което трябва съответно да бъде отчетено и от сегашното българско правителство", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови