ВМРО поискаха закриване на центровете за мигранти в София

OFFNews 09 юли 2018 в 13:16 3892 1

ВМРО искат да бъдат закрити центровете за настаняване на мигранти на територията на София.

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и столичният общински съветник от ВМРО Карлос Контрера внесоха писмо до Министерски съвет с искането. От ВМРО настояват и правителството да заеме позиция с искане да бъдат преразгледани Дъблинските регламенти

Става дума за Регистрационно-приемателен център – София към Държавна агенция за бежанците, който се намира в кв. „Овча купел“ и поделенията му в кв. „Военна рампа“ и кв. „Враждебна“. Министерски съвет е органът, който може да вземе решение за закриването на центровете.

Според Джамбазки и Контрера със закриването им ще се реши един от основните въпроси, свързани със сигурността в столицата. Те определят като груба политическа грешка допускането за разкриване на регистрационно-приемателни центрове в София и посочват, че гражданите на столицата са платили висока цена за уникалната управленска глупост, която бе сътворена тогава. 

Ангел Джамбазки и Карлос Контрера са категорични, че центрове у нас не трябва да бъдат от открит, а от затворен тип.

Ето какво пише в писмото на Джамбазки и Контрера до Министерския съвет:

ПИСМО

от

Ангел Джамбазки – член на Европейския парламент,

и

Карлос Контрера – общински съветник в Столичен общински съвет и
Председател на ПГ „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“,
адрес за кореспонденция: гр. София, ул. „Пиротска“ 5, ет. 5, зала 1

Относно: закриване на регистрационно-приемателни центрове на ДАБ на територията на Столична община

Уважаеми господин министър-председател,
Уважаеми госпожи и господа министри,

Обръщаме Ви внимание с цел окончателно разрешаване на един тежък въпрос, свързан със сигурността на столицата. Става дума за Регистрационно-приемателен център - София към Държавна агенция за бежанците, находящ се в столичен район „Овча купел“, бул. „Монтевидео“ 21А и съответните му поделения в кв. „Военна рампа“ и кв. „Враждебна“. В периода 2013 г. тези регистрационно-приемателни центрове бяха обособени като места за прием и настаняване на нелегални имигранти. В резултат от тежкия натиск върху границата и нахлуването на значителен брой нелегални имигранти столицата беше наводнена с хиляди пришълци. Една от причините беше грубата политическа грешка тези центрове да се разкрият в гр. София и то от отворен тип.

Столичани платиха цената уникалната управленска глупост, която беше сътворена тогава. Тази ситуация подложи на сериозно изпитание както системата за сигурност, така и живота и здравето на столичани. Градът беше изправен пред опасен социален феномен – тълпи от незаконно влезли на българска територия хора, които се регистрираха на конвейер от Държавна агенция за бежанците, даваха им се статут и възможност свободно да пребивават на територията на общината. В резултат цели квартали бяха подложени на терор от млади мъже – мигранти. Имаше и няколко знакови инцидента, един от които опит за грабеж и убийство, извършени от регистриран и свободно придвижващ се мигрант в магазин на ул. „Пиротска“ – на метри от сградата на Министерски съвет.

Кварталите „Овча купел“, „Враждебна“, „Военна рампа“, „Толстой“ и районът около „Лъвов мост“ се превърнаха в опасни за преминаване места. Развихри се незаконна дейност с уреждане на документи в Дирекция „Миграция“ на бул. „Княгиня Мария Луиза“.

Допускането на свободно движение из страната и на територията на област София-град на мигранти доведе до силно обществено недоволство и влошаване качеството на живот на значителен брой български граждани.

В контекста на последните събития около темата за миграцията на ниво Европейска комисия, Европейски парламент и Съвет е редно да повдигнем въпроса с прилагането на Дъблинските регламенти. Както и да бъде поставен на дневен ред въпросът кога ще бъдат закрити въпросните три регистрационно-приемателни центрове на територията на Столична община. Категорично на тях не им е мястото в София. Категорично регистрационно- приемателните центрове не трябва да бъдат от открит, а от затворен тип. Многократно в обществото се задава въпросът кога тези центрове ще бъдат закрити. Столичани не желаят да се повтарят картините от 2013 г. насам, когато цели квартали бяха окупирани от мигранти. Специално за района на кв. „Овча купел“ и сега тлее напрежение. Там все още пребивават мигранти, които са на свободен режим и тормозят живущите в района.

Обръщаме Ви внимание, че компетентен да вземе решение за закриване на тези центрове е Министерски съвет. Съгласно чл. 47, ал. 3 от Закона за убежището и бежанците Министерският съвет взема решение за откриване и закриване на подобни центрове, както и от какъв тип да са те. С оглед на това настояваме в бърз порядък Министерски съвет да вземе решение за закриване на Регистрационно-приемателен център - София към Държавна агенция за бежанците, находящ се в столичен район „Овча купел“, бул. „Монтевидео“ 21А и съответните му поделения в кв. „Военна рампа“ и кв. „Враждебна“.

09.07.2018 г. С уважение:

гр. София Ангел Джамбазки
Карлос Контрера

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови